Logo decormyyhome.com

Защо доматите и краставиците не могат да се засаждат заедно в една и съща оранжерия

Защо доматите и краставиците не могат да се засаждат заедно в една и съща оранжерия
Защо доматите и краставиците не могат да се засаждат заедно в една и съща оранжерия

Съдържание:

Видео: Не отглеждайте тези 10 растения заедно! 2024, Юли

Видео: Не отглеждайте тези 10 растения заедно! 2024, Юли
Anonim

Има хора сред хората, които обичат да отглеждат краставици и домати в градините си. Но след като са засадили тези култури в една оранжерия, колкото и да се стараят, те няма да получат реколта нито на едната, нито на другата. Защо това се случва?

Image

Всеки летен жител има свой собствен парцел, някой има голям, някой има малък. Но наистина искам да разположа всичките си кацания дори на няколкостотин квадратни метра. А любителите на летни къщи и зеленчукови градини се опитват да отглеждат както краставици, така и домати под един покрив. Но в крайна сметка те нямат нищо освен губено време и енергия. В резултат на такова самоусъвършенстване идва само разочарование. Защо не можете да отглеждате домати с краставици в една и съща оранжерия? Има няколко причини за това. За тези култури има различни правила на селскостопанската технология и те имат различни условия на отглеждане.

Условия за отглеждане на домати

Доматите изискват по-сух въздух с висока околна температура. В допълнение, тези зеленчуци са по-лесни за понасяне на лека суша, отколкото преовлажняване. Тези растения изискват редовно проветряване на оранжерията, което допринася за по-добро опрашване. При повишена влажност на въздуха (повече от 70%) растенията могат да се заразят с гъбични и бактериални заболявания. И има много. Болно растение не винаги е в състояние да спаси. Високата влажност допринася за падането на цветята. Нормалното опрашване и торене не се случва, в резултат на плодовете той не работи. Замърсяването не се дължи на факта, че влажният прашец не изпада на цветето на мъжко растение.

Условия за отглеждане на краставици

Краставиците, за разлика от доматите, обичат по-влажния въздух и почва. За тях оранжериите определят почти 100% влажност. При тези условия тези зеленчуци се чувстват отлично. Ако тези растения нямат достатъчно влага, тогава листата им започват да избледняват и изсъхват точно там. Краставиците от кнедли също не харесват, следователно, вентилацията им е противопоказана. Тези растения не понасят сушата добре. Те имат малка коренова система и от дълбоките слоеве на почвата те не могат да получат собствена влага. Затова го получават само от напоителна вода.

Ако от време на време да дадете условията, необходими за пълния растеж и развитие на краставици, доматите ще страдат от това, тъй като, например, повишената влажност просто ще ги убие. И ако осигурите тези условия, които изискват домати, ще бъде лошо за краставиците. Например при рязка промяна на температурата на въздуха растенията отслабват и изостават в растежа. За да не губите нито времето, нито силите си, по-добре е да не експериментирате със съвместното засаждане на тези две култури в една оранжерия. Ето защо, когато ги отглеждате, се препоръчва да им се отделят отделни места на сайта.

Свързана статия

Възможно ли е да засадите краставици и домати в една оранжерия?