Logo decormyyhome.com

Защо микровълновата не загрява храната

Защо микровълновата не загрява храната
Защо микровълновата не загрява храната

Видео: Колко опасни са МИКРОВЪЛНОВИТЕ ФУРНИ? 2024, Септември

Видео: Колко опасни са МИКРОВЪЛНОВИТЕ ФУРНИ? 2024, Септември
Anonim

Често срещана ситуация: купувате микровълнова фурна, тя ви служи вярно и изведнъж, без причина, спира да затопля храна, въпреки че работи. Може да има няколко причини за това явление.

Image

Първо, нека разгледаме най-простите причини за неизправност в микровълновата.

Изпадате в паника и ще избягате с микровълновата печка до господаря (или дори да си купите нова), а причината за лошото отопление може да е просто прекъсване на тока. За да бъдем по-точни - намаляване на напрежението в мрежата. Дори незначителните 20 V могат да повлияят на работата на микровълновата печка. Решението на този проблем никъде не е по-просто: отидете в магазина на електротехника и купете електрозахранване.

Друга често срещана причина за неизправността на пещта е задръстванията в мрежата. Ако в кухнята имате два мощни уреда в едно гнездо, това води до претоварване. Решението на този проблем: инсталирайте друг изход, така че устройствата (ако те са принудени да работят едновременно) използват различни източници на енергия и не създават проблеми.

Проблемът с нагряването на храната може да се обхване и в самата микровълнова печка; например, вратата на фурната не е в ред. Ако ключалката във вратата на микровълновата фурна се счупи, тогава тя няма да бъде затворена плътно, което води до слабо загряване или липса на отопление. Опитайте се да поправите ключалките или напълно да ги замените с нови и тогава микровълновата ще затопли добре храната.

Слагате купа със супа и тя остана студена … Да, просто сте забравили да превключите режима на размразяване в режим на загряване! Проверете, проверете! Много често хората размразяват риба или пиле в микровълновата, задавайки желания режим за това. Но почти винаги забравят да го променят. Тогава те забравят за режима на размразяване и викат за повреда на микровълновата.

Има по-сложни разбивки в технологиите, които ще бъдат разгледани по-късно.

Честа причина, поради която микровълновата фурна работи, но не загрява храната, е разстройството на магнетрона. На второ и трето място - кондензатор и предпазител. Често причината е повреда на трансформатора. Ако разполагате с микровълнова инвертора, инверторът може да е неизправен. Таймерът или самият блок за управление също могат да се провалят.

Ако при липса на отопление се прибави силно бръмчене, което не сте забелязали преди, тогава диодът може да стане неизползваем. Диодът не преминава ток в обратна посока, което му позволява да се движи само в една посока. Когато тази част се счупи, печката издава силно шумолене и престава да загрява съдържанието на чинията. Причината за силното бръмчене може да е срив на кондензатора, който трябва да бъде заменен по-скоро. Дефект в магнетрона може да причини силен шум, издаван от устройството, когато е включен.

Ако ви е хрумнало да диагностицирате самостоятелно микровълновата, помнете: дори когато устройството е изключено, то все още се захранва. Така че помислете два пъти, ако искате да поемете този риск? По-добре поверете дори обикновена проверка на устройството на истински професионалист.