Logo decormyyhome.com

Как да вържем краставици

Как да вържем краставици
Как да вържем краставици

Съдържание:

Видео: Колтучене прищипване на краставици Гергана 2024, Юли

Видео: Колтучене прищипване на краставици Гергана 2024, Юли
Anonim

Когато отглеждате краставици в открита земя или в оранжерия, е важно да се грижите за растението, създавайки му всички условия за правилен растеж и развитие. Едно от тези условия е навременната хоризонтална или вертикална жартиера.

Image

Жарте от краставици трябва да се направи след като растението е станало по-силно и разтегнато 30-35 см над земята, с образуването на 4-5 пълни листа. Между другото, жартиера е необходима не само за този вид зеленчуци, но и за домати, чушки и грах.

Защо да се връзвам?

Всъщност растението, върху което растат краставици, е вид лоза, която се развива много интензивно и непрекъснато посяга към светлина. Ако растението не е обвързано, то може да завземе достатъчно голяма площ на градината, постоянно да стъпва под краката, да пълзи в райони, където растат други зеленчукови култури.

В допълнение към спестяването на място, краставиците трябва да бъдат вързани по простата причина, че значително опростява прибирането на реколтата. Така че, ако лианата е изпъната на земята, някои от плодовете просто не могат да бъдат забелязани и ако растението е хоризонтално или вертикално вързано, всички, дори и най-малките краставици са видими на пълен изглед.

Важно е да знаете, че краставицата е един от онези зеленчуци, които са най-податливи на всички видове гъбични заболявания. Обвързвайки растение, човек отрича контакта си с почвата и в повечето случаи именно почвата съдържа много огнища на опасни инфекции.

Методи за жартиери с краставици

Един от най-често срещаните начини за подмазване на лоза от краставица е хоризонталният. За да завържете растение в съответствие с този метод, е необходимо да задвижите две дървени (вероятно метални) колчета на легло и да издърпате канап между тях.

Канапът трябва да се дърпа на различни височини - на всеки 10-15 см. Растението, постепенно расте, сякаш се изкачва по стълбите, прилепвайки към канапа с антените си. Този метод е достатъчно добър, но има и своя недостатък, който е, че понякога е твърде трудно антената за краставици да достигне следващото ниво.

Съществува и метод на вертикална жартиера за краставици, който е по-практичен и ефективен както в откритата земя, така и в оранжерията. Същността на този метод е проста. Две дървени опори под формата на буквата "Т" се задвижват в градината в непосредствена близост до растенията. Височината на опорите трябва да бъде не повече от два метра. Между горните части на опорите е опъната твърда жица, добре е опъната и е здраво фиксирана. Шнур е завързан за телта на различни места.

Всъщност лозата с краставици ще се изкачи по този канап. Вържете растението към канапа трябва да е много спретнато и не прекалено стегнато. Жартера трябва да се направи на нивото на второто листо от земята.

Свързана статия

Необходимо ли е да се връзват краставици в откритата земя