Logo decormyyhome.com

Ежедневен план за почистване на домакинствата

Ежедневен план за почистване на домакинствата
Ежедневен план за почистване на домакинствата

Съдържание:

Видео: SUB) Да изчистим заедно цялото жилище, почистването на екологичната къща, където да започнем 2024, Септември

Видео: SUB) Да изчистим заедно цялото жилище, почистването на екологичната къща, където да започнем 2024, Септември
Anonim

Ежедневното и общо почистване на къщата са едно от основните задължения на добрата домакиня. Честотата на тяхното изпълнение се избира от всяка домакиня поотделно. В плана за почистване обаче има общи точки.

Image

Ежедневно почистване

Налагането на ред в кухнята е задължителна част от ежедневния график за почистване. Това е една от най-посещаваните стаи в къщата. Поради факта, че в кухнята има многократно готвене и хранене, почистването тук ще се изисква няколко пъти на ден.

Не оставяйте мръсни съдове след закуска, обяд и вечеря. Не забравяйте да го измиете и поставите в специален шкаф. Всички ненужни също трябва да бъдат премахнати от масата. Така можете да избегнете получаването на мухи на храна и прибори. Преди ядене, отново избършете масата с влажна кърпа.

Пазете кухненската мивка чиста. Това е едно от условията за предотвратяване на хранителните разстройства. Освен това поддържайте чистата баня и тоалетна.

След готвене почистете печката. По-добре е да го измиете веднага, отколкото да избършете изсъхналите петна по-късно. За да предотвратите попадането на храна на печката, внимателно следете интензивността на газовата горелка или нагряването на електрическата горелка.

Сметете навреме кухненския под или го избършете с моп. Това ще ви помогне да избегнете разпространението на трохи в целия апартамент. В допълнение, по този начин можете да предотвратите появата на хлебарки.

Привикнете членовете на семейството си по поръчка. И възрастните, и децата трябва да знаят място за всяко нещо. Недопустимо е разпръскването на дрехи, предмети за лична хигиена. Чрез задаване на прости правила за всички, можете да облекчите ежедневните си притеснения. В допълнение, по този начин можете да дадете личен пример на децата си.

Мястото на прага на къщата е едно от често замърсените. Избършете го с влажна кърпа, ако е необходимо. Избършете старателно краката си, когато влизате в къщата. Измивайте навреме обувките на открито. Включете тези елементи в ежедневния си план за почистване.

Ако имате малки деца, ежедневното почистване се допълва от подреждането на пода. Ще трябва да вакуумирате и да използвате моп почти всеки ден.

Пролетно почистване

Общото почистване може да се извършва всяка седмица. По-добре да го направите през почивните дни, когато можете да отделите повече време. По-добре е да включите всички членове на семейството в мащабно почистване. Така можете да завършите процеса по-бързо, а децата ще развият полезни умения.

Дори ако детето ви е малко, дайте му задача по силите му. Например, той самият може да почисти шкафчето или рафта си.

Ако имате възможност, избийте килимите. Ако това не е възможно, използвайте прахосмукачка. В този случай е по-добре да завършите почистването на пода, като избършете с моп. Така премахвате максималното количество прах и малки отломки.

Одеалата и одеялата също трябва да се разклащат. След това, оставете ги на въжето за известно време за по-добра вентилация. По това време можете да вакуумирате мебелите. За да направите това, използвайте специална дюза за прахосмукачка.

Избършете праха върху мебелите с влажна кърпа. Третирайте полираните повърхности със специален спрей. Избършете огледалата с препарат за почистване на стъкло, като използвате микрофибър. Това ще позволи да не оставят нежелани петна по стъклената повърхност.

Сортирайте нещата, отделете мръсните дрехи. Направете голямо измиване. Това ще ви спести време през работната седмица. По-добре е веднага да погалите изсушеното пране. Пригответе необходимите дрехи за себе си и децата.

Свързана статия

Правила за почистване на Нова година за тези, които нямат време