Logo decormyyhome.com

Коя дърва за огрев е по-топла

Коя дърва за огрев е по-топла
Коя дърва за огрев е по-топла

Съдържание:

Видео: A Simpler Way: Crisis as Opportunity (2016) - Free Full Documentary 2024, Юли

Видео: A Simpler Way: Crisis as Opportunity (2016) - Free Full Documentary 2024, Юли
Anonim

По време на горенето дървесината генерира топлина, чието количество зависи от характеристиките на нейната структура: плътност и твърдост. Ако знаете кои дървета са най-ефективни при отопление на къща, можете да спестите много от отоплението.

Image

Дървесината отдавна се използва от човека за топлина. Забелязва се, че някои дърва за огрев горят по-горещо, докато други не загряват добре, но дават много сажди. Следователно някои дървесни видове са по-подходящи за камини, докато други са по-добри за отопление на домовете.

Какъв вид дърва за огрев е най-горещият?

Повече топлина се генерира при изгарянето на дъб. Тази дървесина се счита за сред елита и рядко се използва за отопление на помещения. Но ако успеете да закупите отпадъци от дърворезба, най-добрата дърва за огрев за частна къща не може да бъде намерена. Дъбовата дървесина има своя особеност: тя е много гъста, по време на изгаряне излъчва приятен аромат, който традиционните лечители считат за здрав. Но този ефект е присъщ само на растенията на средна възраст. Старите дървета, напротив, правят въздуха по-тежък и произвеждат много по-малко топлина при изгаряне. След изгарянето от тях остава много пепел.

Въпреки признатата „горещина“ на дъбовите дърва за огрев, брезите се считат за по-ефективно гориво. По отношение на топлопредаването те са по-ниски от дъб, но с една четвърт пред популярната трепетлика. При изгаряне брезовата дърва за огрев разпространява миризма, която олицетворява "духа" на руската къща. Техният недостатък е, че поради високото съдържание на смола в дървесината, този вид гориво дава много сажди. Ето защо брезовите дърва за огрев се препоръчват да се използват в комбинация с трепетлика, тъй като последната е в състояние да изгори саждите, натрупани в комина. Освен това самата тя почти не различава.

Дървата от бор и широколистни видове дават много топлина, но те са по-ниски от бреза и трепетлика. Иглолистната дървесина съдържа много смола, така че такива дърва за огрев често „стрелят” и имат приятен аромат, характерен за смърч и бор. Добро гориво са овощните дървета и храсти. Те имат плътна, здрава дървесна структура, която гори бавно и отделя много топлина. Някои собственици умишлено прибират черен пипер от череши, за да го хвърлят постепенно в огъня на пещта, което гарантира насладата от постоянен аромат, характерен за това растение.

Какъв вид дърва за огрев се счита за "кралски"?

"Кралското" гориво се нарича дърво от елша. Има 27 вида на това дърво и всички те се различават по това, че отделят изключително малко сажди по време на горенето и дават голямо количество топлина. Именно елшата е най-подходяща за камината на банята „в черно“. Почти не отделя дим, разпространява аромат, който има противовъзпалителен ефект върху дихателната система. Освен всичко друго, елшата дърва за огрев гори много красиво: пламъкът е равномерен, печен, с омайни преливания в порите на дървесината.

Свързана статия

Коя дърва за огрев е по-добра