Logo decormyyhome.com

Тапети и грижи

Тапети и грижи
Тапети и грижи

Видео: Грижа за естествения камък: Каменни тапети 2024, Юли

Видео: Грижа за естествения камък: Каменни тапети 2024, Юли
Anonim

Правилно подбраният тапет в стаята ще създаде не само комфорт и уют, но и ще може да повлияе на настроението, състоянието и работата на тези, които живеят в тези стени. С течение на времето, разбира се, те ще загубят наситените си цветове и без значение колко са ценени, петната и разкъсаните участъци са неизбежни. Но ако се грижите за тях навреме, тогава можете да удължите живота на тапета с 2-4 години.

Image

Хартиени тапети. Това е най-популярният тип тапети днес поради тяхната относителна евтиност и лекота на залепване. Освен това те не са токсични, позволяват на стените да дишат, така че няма парников ефект и не се развиват микробни гъбички.

- Такива тапети се страхуват от мокро почистване, така че е по-препоръчително да събирате прах по стените с перукарска паника. Веднъж седмично ще е достатъчно.

- Ако парче отлепи, то отново може да бъде залепено за стената с PVA лепило.

- Ако има драскотина, е необходимо да я намажете с лепило, леко огънете влажните ръбове, намажете с лепило вътре, свържете краищата и отстранете излишното лепило с мека кърпа. Ако не сте сигурни, че ще изсъхне равномерно, можете да го изсушите със сешоар, като натиснете запечатано място с парцал.

- Ако в апартамента живеят деца или животни, трябва да закупите тапет с марж. Тогава, в случай на повреда, повредените участъци винаги могат да бъдат заменени с нови. За такива цели можете да си купите малка кутия с универсално лепило за тапети или да направите паста от брашно и вода.

Нетъканият тапет е по-дебел от хартия. Те са изработени от целулоза и синтетични влакна. Такива тапети изглаждат нередностите в стените и често се използват за боядисване. Те не се страхуват от влага, стените "дишат".

- Ако върху тапета има слой водоустойчива боя, тогава оставянето с влажна кърпа ще бъде най-лесният и продуктивен метод.

- Можете също да опитате да премахнете праха със суха гъба или прахосмукачка.

Акрилните тапети са лесни за почистване - могат да се мият, защото имат устойчиво водоустойчиво покритие, въпреки че не са толкова дебели, колкото нетъканите. Този тип тапети се препоръчват за семейства с деца или такива, които имат домашни любимци.

Виниловите и копринените тапети се изработват по следния начин: върху слоя хартия се нанася тънък слой от поливинилхлорид, благодарение на който те дори могат да бъдат измити.

- Слоят не е вреден за хората, те се поправят по същия начин като хартиените (ако горният слой не е много различен по цвят от хартиената основа).

- В горния слой на тапета от копринен екран има и копринени нишки, оттам и характерният им блясък. Този тип тапети са особено издръжливи, водоустойчиви и лесни за почистване, така че те се препоръчват за всяка стая, дори и за банята.

"Такива тапети не избледняват на слънце. Единственото нещо, което може да им придаде оскъден вид, е прах, натрупан върху лъскава повърхност, който може да се изтрие по всякакъв удобен начин."

Велуровите тапети имат всички качества на тъканта, тъй като по време на производството им хартиената основа е залепена с купчинки.

„Този ​​тип тапети се страхуват от влага, но той събира прах и абсорбира миризми, така че веднъж седмично трябва да ги вакуумирате с плоска четка.

Течният тапет представлява смес от целулоза, памук, коприна, минерални добавки и боя на водна основа, която се нанася върху подготвената стена с тънък слой с помощта на валяк.

- Тапетът се страхува от влага, затова се препоръчва суха грижа.

- Малките петна лесно се отстраняват с еластична лента.

- В случай на големи упорити петна площта, предварително навлажнена с вода, просто се отцепва от стената и на нейно място се отвежда и нанася нов слой.