Logo decormyyhome.com

Трябва ли да гладя чаршафите след измиване

Трябва ли да гладя чаршафите след измиване
Трябва ли да гладя чаршафите след измиване

Съдържание:

Видео: Want to SPEAK like a NATIVE? - 5 Perfect Lessons To Improve Your English Speaking Skills 2024, Септември

Видео: Want to SPEAK like a NATIVE? - 5 Perfect Lessons To Improve Your English Speaking Skills 2024, Септември
Anonim

Спалното бельо трябва да се сменя достатъчно често: веднъж седмично, максимум веднъж на 10 дни. Ако в семейството има няколко души, тогава трябва да измиете и гладите няколко комплекта спално бельо. Това е сериозна инвестиция на време и физически усилия за домакинята. Необходими ли са тези разходи? Нека се опитаме да разберем дали е необходимо да се глади измитата постеля.

Image

Защо обикновено железни ламарини

Мненията по този въпрос са различни. Някои хора смятат, че спалното бельо трябва да се глади, други никога не го правят, докато други мислят и се опитват да разберат защо се глади и къде е истината. Спалното бельо обикновено се глади, за да изглежда по-привлекателно. В края на краищата е много по-приятно да си лягате, направено с перфектно изгладен комплект легло, отколкото в размахано и неподправено. В допълнение, гънките и гънките могат да пречат на удобния сън.

Дори спални комплекти се гладят, за да се отървете от акари и микроби под въздействието на висока температура. Има хора, които гладят просто защото са толкова свикнали с това. Те изобщо не мислят за целесъобразността на това. Те просто вземат и гладят всички спални комплекти след измиване.

Навик или реална нужда

В съвременния свят, в новите условия, много действия не стават толкова необходими, колкото преди 20 или 30 години. Това се отнася и за гладенето. Когато нещата се пераха в перални машини с активатор, изплакваха се и се измиваха на ръка, естествено след изсушаване изглеждаха много набръчкани. Тогава без гладене просто не беше достатъчно. Сега повечето хора мият в автоматични перални машини. При тях нещата са извити, поради скоростта на въртене на барабана, тоест не се усукват и не са подложени на механично напрежение, те са в барабана в по-изправена форма.

В допълнение, някои модели имат функция за гладене. Ефектът от гладенето се постига благодарение на факта, че барабанът по време на въртене променя скоростта на въртене няколко пъти и никакви гънки или гънки нямат време да се образуват върху нещата. Измито по такъв начин, бельото трябва да бъде извадено внимателно само от машината и окачено, внимателно изправено и изгладено. След това изсушените завивки, чаршафи и калъфки за възглавници се сгъват равномерно, гладят със сгънати ръце и се поставят в килер. Когато дойде време да си направите легло, всички постелки ще изглеждат след гладене.

За да се отървете от прахови акари и микроби, в момента има по-лесни методи от гладенето. Първият начин е машинно пране - автоматична машина при температура 95 градуса. Вторият начин е задушаване на сгънатото пране. Паренето помага да се унищожат всички микроорганизми и да се изгладят малките гънки. Това може да стане с парна ютия с помощта на функцията "засилване на парата" или с параход. Така че, с помощта на съвременни технологии е напълно възможно да се направи без гладене.

Когато гладенето е жизненоважно

В някои случаи е по-добре да играете безопасно и да гладите спалния комплект. Няма толкова много случаи. Не забравяйте да гладите спалното бельо за новородени и от двете страни. Необходимо е да се глади бельо от двете страни на хора, които страдат от инфекциозни заболявания, кожа или други. Особено внимателно ще трябва да гладите постелята за пациенти с краста и педикулоза.