Logo decormyyhome.com

Най-добри тигани: рейтинг, рецензии на производителите

Най-добри тигани: рейтинг, рецензии на производителите
Най-добри тигани: рейтинг, рецензии на производителите

Съдържание:

Видео: GoPro Hero 8 Black - стабильность без оков 2024, Юли

Видео: GoPro Hero 8 Black - стабильность без оков 2024, Юли
Anonim

Удобната и уютна атмосфера на къщата до голяма степен се дължи на радостта от възможността да опитате вкусни ястия, приготвянето на които пряко зависи от кухненските уреди и прибори. И в този списък с необходимите прибори именно тиганът заема едно от водещите места. Но за да може тиганът или комплект тигани да доставят истинско удовлетворение при приготвянето на кулинарни изкушения, е необходимо внимателно да се обмисли достоен избор от цялото разнообразие от представените копия.

Image

За да изберете съзнателно подходящия тиган, трябва да вземете предвид няколко прости правила.

Първо, трябва да обърнете внимание на дъното. Тя никога не трябва да е тънка. Най-оптималният вариант е да се вземе предвид дебелината на дъното в рамките на 5-6 мм. Освен това диаметърът му в идеалния случай трябва да съвпада с диаметъра на горелката, върху която се планира готвене. А наличието на повдигнато дъно подсказва максималния обем на отделните му фрагменти. Спазването на тези прости правила при избора на тиган ще разпредели равномерно минималното количество топлина на повърхността му за удобно готвене на любимите ви ястия.

Второ, качеството на дръжката е от голямо значение. Оптималната дръжка трябва да се държи удобно в дланта на ръката ви. Не може да бъде тънка или дебела, лека или тежка. Гладка повърхност и здрав монтаж (важи за свалящата се версия), с изключение на всяко разхлабване, също трябва да се вземат предвид.

Трето, средното тегло на тигана е приоритетно, независимо от размера и обема, което от своя страна трябва да е подходящо за целта.

Избор на тиган по предназначение и вид покритие

Изборът на тиган преди всичко трябва да се ръководи от неговата мисия. Тоест, универсалният характер или приготвянето на определени ястия трябва в този случай да определят параметрите на това ястие. В този контекст тиган с дебели стени и дъно ще бъде идеална опция за задушаване и задушаване на храна и е по-добре да готвите ястия с тънки стени и дъно за пържене. Освен това, за пържене както на месо, така и на зеленчуци, най-добрият вариант би бил да се използва керамичен тиган. Но палачинките, палачинките и други продукти от брашно е по-добре да се запържват върху тефлонови ястия.

Image

Важно е да се вземе предвид покритието на тенджерата, тъй като качеството на готвене директно зависи от това.

Керамичното покритие осигурява равномерно нагряване на повърхността. Той е безопасен и издръжлив, както когато се използва за готвене, така и при грижа за него.

Тефлонът има отлични незалепващи характеристики. Тя обаче изисква достатъчно нежна грижа, тъй като увреждането на покритието ще доведе до токсичност на съдовете.

Титановият тип покритие е изработен от абсолютно екологичен материал, който се отличава и със своята специална издръжливост и устойчивост на износване. Все пак такъв тиган е с порядък по-скъп от средния, което е оправдано от продължителността на употреба.

Емайловото покритие е най-традиционният и демократичен вариант. Въпреки това, той претърпява деформация доста бързо.

Като се вземат предвид всичко гореизброено, става ясно, че именно керамичните и тефлонови покрития са най-търсени сред потребителите днес.

Керамични и тефлонови тигани

Керамичното покритие обикновено се нанася върху чугунена, стоманена или алуминиева основа. Тъй като е направен от химически активни вещества, безопасността може да се гарантира само при правилна употреба и грижи.

Image

Важно е да се разбере, че керамичен тиган не трябва да се използва при термична обработка на храни, използващи масло и мазнини. Покритието им елиминира необходимостта от допълнително смазване на повърхността. И грижите задължително трябва да бъдат нежни, като елиминират твърдите гъби и четки, както и почистващите продукти, съдържащи киселинни или алкални компоненти. В допълнение, процесът на готвене трябва напълно да елиминира резките промени в температурата, например, когато на загрята печка се постави студен тиган.

Необходимо е да запомните за аксесоарите за маса, които изключват използването на метални лъжици и шпатули. Също така, керамичен тиган не е подходящ за индукционни печки и котлони. Когато избирате керамичен тиган, трябва да се съсредоточите върху цените, тъй като производителите на търговски марки не могат да имат евтина "керамика" по дефиниция. Признати лидери в сегмента включват марките TVS (Италия), BEKA (Белгия) и Patlon (Япония).

Тиганът с незалепващо действие (тефлон) е много удобен и безопасен за употреба при температури до +200 градуса по Целзий. Ако готвенето включва по-сериозно загряване, тогава този тип тигани трябва да бъдат изключени от употреба, тъй като в този случай тефлонът ще започне да отделя вредни пари за здравето. В други случаи това незалепващо покритие е абсолютно екологичен материал, използването на който е практически оправдано. Грижата за такива тигани е абсолютно същата като за керамичните изделия. Важно е да запомните, че тефлоновите съдове с нарушено покритие не могат да се използват.

Сред добре познатите марки тефлонови тигани трябва да се отбележат Tefal, TVS, Kulinar, Burletti, Epicure и Ballarini.

Рейтинг на тигани и производители

Типът и предназначението на тигана са определящите параметри за неговия избор. Въпреки факта, че днес има универсални проби, все още ориентацията към определени видове термична обработка и дори към типичните ястия е приоритет. Именно като разберете сортовете на тази посуда, можете лесно да изберете правилния вариант.

Image

Според материала на производство тиганите се разделят на чугун, стомана, титан, алуминий, керамика и тефлон. Но това не е всичко. Има категории тигани като палачинка, скара и уок.

Първите се отличават с доста дебело и напълно плоско дъно с ниски страни. Също така, дизайнерската особеност на тази съдове за хранене е наличието на дълга дръжка, което я прави много удобна за приготвяне на кулинарни изкушения от брашно.

Грил тиганът има специфично оребрено дъно, което не позволява на храната да се накисва в масло, което образува хрупкава маса. Характерна особеност на тази съдове за готвене е четириъгълната форма и осезаемото тегло.

Тиганът WOK има плоско дъно и разширени ръбове, както и две дръжки. На него можете да готвите екзотични ястия от азиатската кухня на всеки котлон или печка.

След като направите подробен анализ на тигани с различни форми и видове, както и използваните материали, можете да покажете определена оценка в низходящ ред.

И така, най-популярните основи: чугун, титан, стомана, алуминий.

Покритията, най-търсени от пазара: керамика, тефлон.

Най-популярните видове тигани включват следното: палачинка, скара, WOK.

Най-честата употреба се наблюдава специално за пържене и трупове на продукти.

Популярни съвпадения: диаметърът на дъното на съдовете за готвене и горелката, материалът с външния вид на тигана и вида на печката.

И необходимите допълнения към този тип съдове за готвене са капакът и дръжката.

Въз основа на популярността на марките тигани може да се получи следната класация на производителите:

- Тефал;

- Rondell;

- TVS;

- Кукмара;

- Балирини;

- Swiss Diamond;

- Нева-Метал;

- Съдове. Biol.