Logo decormyyhome.com

Къде да вземем батериите

Къде да вземем батериите
Къде да вземем батериите

Видео: Жици на батерия | Създадени у дома роботи | Електроинженерство | Кан Академия 2024, Юли

Видео: Жици на батерия | Създадени у дома роботи | Електроинженерство | Кан Академия 2024, Юли
Anonim

Използваните батерии, както и изтощените батерии от лаптопи и телефони, не могат просто да бъдат изхвърлени с други битови отпадъци. Тъй като те причиняват сериозни щети на природата, батериите трябва да се изхвърлят за изхвърляне.

Image

На кутията на батерията можете да видите предупредителен символ - „не изхвърляйте“. Това се дължи на високата токсичност на съдържащите се в тях тежки метали. Отивайки заедно с отпадъците към градските депа, тези вещества замърсяват почвата и подземните води. Когато боклукът е изгорен, токсичните вещества се отделят в атмосферата, като постъпват най-далеч в човешкото тяло. Следователно, изразходваните батерии трябва да се вземат в пунктовете за събиране.

Image

Батериите, прехвърлени за рециклиране, се рециклират в специализирано съоръжение. В завода получават суровини за повторна употреба в химическата промишленост и машиностроенето. По този начин, предавайки източници на енергия, ние носим двойни ползи за околната среда - предотвратяваме замърсяването и спестяваме ресурси.

Батериите могат да бъдат върнати на много пунктове за събиране, като ги поставите в контейнери, маркирани със съответния знак. Такива контейнери са разположени в големи магазини за електроника, търговски центрове и хипермаркети. Все по-често те могат да бъдат открити в дворовете на жилищни комплекси, където се практикува разделно събиране на боклука.

Image

Удобно е да събирате изразходвани батерии в пет литрова бутилка. Тъй като се натрупва, е удобно да пренесете батериите до оторизиран пункт за събиране във вашия град.

Image