Logo decormyyhome.com

Когато сеят черна ряпа

Когато сеят черна ряпа
Когато сеят черна ряпа

Съдържание:

Видео: DARA - Darbie (by Monoir) (Official Video) 2024, Юли

Видео: DARA - Darbie (by Monoir) (Official Video) 2024, Юли
Anonim

Черната репичка е коренова култура, която е много популярна сред градинарите и летните жители, богата на витамини и съдържа здравословни летливи продукти. За да бъде реколтата от репички успешна, е необходимо не само да я посеете своевременно, но и да й осигурите правилна грижа.

Image

Засяване на репички

Репичките започват да се засаждат през пролетта или лятото. Ранните и ранните зреещи сортове се засяват в края на пролетта, а сортовете, предназначени за дълго зимно съхранение, се сеят по-близо до есента. Тази коренова култура не обича сянка, така че сайтът за нея трябва да бъде добре осветен. Леглото трябва внимателно да се изкопае, а почвата да се насити с малко количество тор. За всеки квадратен метър се добавя половин литър пепел и кофа стар тор. Торът трябва да е изгнил и в никакъв случай не пресен.

Репичката расте много слабо на стари лехи от ряпа, зеле или ряпа. Засаждането ще донесе голяма реколта, ако по-рано такива култури като краставици, моркови, бобови растения, картофи и домати растат на тази земя. Зимните сортове черна ряпа растат добре на лехите, останали след прибирането на лука.

Закупените семена се засяват на редове с интервал между тях 40 сантиметра, докато дълбочината на засаждане е 2-3 сантиметра. Веднага след като се появят първите първи разсад с 3-4 листа, е необходимо да се разхлаби пространството между редовете, а също така, ако е необходимо, да се разреди. В резултат на това между съседни растения в реда трябва да останат 4-5 сантиметра. При повторна процедура на изтъняване това разстояние трябва да се увеличи до 15 сантиметра. Ако ряпата стане прекалено гъста, тя може да цъфти и кореновата култура ще бъде малка.

Грижа за корените

При повишена влажност на почвата в района, сухи торове могат да се използват за обогатяване на почвата. Първата горна превръзка се извършва след като 3-4 листа растат в разсад. Второто хранене се извършва след около месец, когато плодът активно се развива. Калиев хлорид (15 g), урея (20 g) и суперфосфат (60 g) се разтварят в кофа с вода. Полученият разтвор след пълното му смесване се изсипва върху леглата, в кофа на всеки 10-15 метра дължина на реда.

За да може черната репичка да се развали за славата, тя трябва редовно да се полива. Дори краткият престой на зеленчука в твърде суха почва може да намали качеството и количеството на реколтата. Ако почвата в района е глинеста, е необходимо да я разрохкате възможно най-често, но ако е пясъчна глинеста, разхлабването може да бъде изоставено.

Не е необходимо да засаждате зимни сортове по-рано от средата на лятото, защото това ще увеличи риска от цъфтеж. Но определено не си струва да закъснявате за прибирането на реколтата, защото с първите студове месото на кореноплодите ще изтръпне. Реколта преди настъпването на първата слана. Но ако на сайта се забележи жица, по-добре е зеленчука да се отстрани едновременно с картофа.

Свързана статия

Ползите и вредите от репичките