Logo decormyyhome.com

Кога да се засади

Кога да се засади
Кога да се засади

Видео: 0м+ Каков зеленчук може да се засади во саксија на тераса 2024, Юли

Видео: 0м+ Каков зеленчук може да се засади во саксија на тераса 2024, Юли
Anonim

Навременното засаждане на растенията е едно от условията за нормалния им растеж и развитие и, когато става въпрос за плодови или зеленчукови култури, за получаване на добра реколта. Основната работа за засаждане е през пролетта, въпреки че разсадите на зеленчуци, отглеждани у дома, може да изискват по-ранно засаждане, а периодът на засаждане на зимните култури се измества към есента.

Image

Ще ви трябва

  • - контейнер за кацане;

  • - почвена смес;

  • - луминесцентна лампа;

  • - посадъчен материал.

Инструкция за употреба

1

Периодът, през който падат основните работи по засаждане, се счита за пролет. Независимо от това, подготовката за този сезон си струва да се направи през зимата. По това време започва предсеитбеното третиране на астерите и полагането на стратификацията на семената на иглолистните култури. Поставете семената на айстри в съд с почвената смес и го извадете до март под снега. Ако ще отглеждате смърч или бор от семената, поставете ги във влажен пясък и извадете контейнера в помещение с температура не по-висока от три градуса до април.

2

Втората половина на март е подходяща за засяване на домати и чушки, ако ще отглеждате тези култури в разсад, последвано от засаждане в открита земя. Преди да поставите семената в контейнер с почвената смес, дръжте ги десет до петнадесет минути в силен разтвор на калиев перманганат. Издънките от разсад, засети по това време, ще се появят, преди дневната светлина да стане достатъчно дълга за нормалното развитие на растенията. За да предотвратите разтягане на разсада, използвайте луминесцентна лампа за осветяване.

3

Ако отглеждате краставици в разсад, накиснете семената за петнадесет минути в разтвор на калиев перманганат в началото на април, изплакнете с течаща вода и покълнете, като ги поставите във влажна кърпа. След като се появят първите корени, засадете семената в контейнер с почвената смес и поставете на добре осветено място. Ако отглеждате разсад астра без предварително стратификация, посейте ги в контейнер с почвена смес през април.

4

През април слива, череши, ябълкови дървета, круши и други разсад, закупен в разсадника в началото на пролетта или погребан през есента, може да бъде засаден в размразена земя. Поставете растенията в засадените ями, приготвени през есента, разнесете корените и ги поръсете с плодородна почва. Същото време е подходящо за засаждане на декоративни храсти.

5

В края на април разхлабете леглото, приготвено през есента за пролетен чесън, и засадете скилидките в земята.

6

В края на април или по-близо до началото на май, когато почвата се размразява и изсъхва, засадете картофени клубени в земята, подготвени през есента. След като заплахата от замръзване премине, разсад от чушки, домати и краставици може да се трансплантира в откритата земя. Когато започнете работа, уверете се, че почвата е успяла да се загрее до петнадесет градуса.

7

В началото на август или в самия край на юли подредете легло за градински ягоди, с което планирате да берете следващата година. Като материал за засаждане можете да използвате добре развити розетки, образувани върху възрастни храсти.

8

По-близо до есента, когато температурата на почвата не е по-висока от десет градуса, засадете луковици от лалета в земята. През септември и началото на октомври идва време за засаждане на зимен чесън. Същият период може да се използва за засаждане на зимно издръжливи овощни дървета и храсти.

Обърнете внимание

Датите са дадени за централна Русия.

Полезни съвети

Ако искате да отглеждате разсад от домати или чушки, последвано от засаждане в оранжерия, изместете срока на засяване на семена 2 седмици по-рано.

Свързана статия

Какво да засадите в разсад през март-април