Logo decormyyhome.com

Кой нагревател е по-добър: масло или конвекция

Кой нагревател е по-добър: масло или конвекция
Кой нагревател е по-добър: масло или конвекция

Съдържание:

Видео: Конвектор или масляный радиатор - что лучше и что выбрать? 2024, Юли

Видео: Конвектор или масляный радиатор - что лучше и что выбрать? 2024, Юли
Anonim

Преди да изберете нагревател за дома, трябва да разберете характеристиките на технологията за масло и конвекция, да оцените нейните предимства и недостатъци. Само в този случай покупката ще отговаря на принципа на целесъобразност.

Image

Маслени и конвекционни нагреватели - електрически уреди, предназначени за отопление на апартаменти и жилищни сгради, сходни по предназначение, но различни по принцип на работа.

И двете устройства могат да действат като основни източници на топлина в студения сезон и извън сезона, или като допълнителни, когато ефективността на централното отопление е изключена или недостатъчна.

Те са в състояние да осигурят висока ефективност на загряване на въздуха в помещението, но всеки от тях се характеризира със специфични характеристики, които трябва да се вземат предвид при избора на климатично оборудване.

Каква е разликата между масления нагревател и конвектора

Електрическите маслени радиатори са най-подходящи за повишаване на температурата на въздуха в малки затворени помещения (дневни, кухни, чиято площ е по-малка от 25 квадратни метра), с изключение на помещения с висока влажност (бани).

Принципът на тяхната работа се основава на излъчването на топлина. Времето за загряване след включване е 20-30 минути.

Image

Те представляват запечатан метален резервоар с оребрена конфигурация, изпълнен с междинен охлаждащ агент - минерално масло, което е в пряк контакт с нагревателя.

Когато включите оборудването, маслото се нагрява, предавайки температурата по външните стени на устройството. От своя страна топлината от горещия заграждение се разпространява в цялата стая.

Image

Маслените радиатори за апартаменти и къщи се характеризират с мобилност; благодарение на наличието на дръжки за носене, а подовите версии имат и колела, те могат лесно да бъдат преместени от място на място.

Предимства:

  • безшумна работа;

  • достъпна цена;

  • голям избор от модели;

  • висока топлинна инерция;

  • липса на корозия върху вътрешни елементи.

недостатъци:

  • по-обемни, тежки;

  • висока консумация на енергия;

  • при липса на защитен капак съществува риск от изгаряния при контакт с корпуса.

Електрическите конвекторни нагреватели са оптимални за отопление на помещения от всякакъв размер. Различава се в плоска форма и малка маса.

Предимно те се произвеждат във версията за стена, но има и модели первази и подови модели на колелца.

За разлика от маслените охладители, те не се нуждаят от време за загряване. След свързване към мрежата конвекторът веднага започва работа, но ще са необходими поне 30 минути, за да се затопли напълно стаята.

Image

Те функционират според принципа на конвекция (кръгово движение) - когато студените въздушни маси преминават през долните отвори на уреда, се нагряват вътре в корпуса поради нагревателния елемент и излизат през горната решетка (щори) с топъл поток, който се разпределя в цялата стая.

Излъчване на топлина, като в аналозите на маслото също присъства, но минимално: то се случва само от предния панел.

Image

Конвекционните нагреватели за градски апартаменти и селски къщи отговарят на всички изисквания за пожарна безопасност, се характеризират с прости настройки за управление. Те могат да бъдат инсталирани в бани.

предимства:

  • компактност;

  • дълъг експлоатационен живот;

  • ниско нагряване на външните повърхности на кутията, което елиминира риска от изгаряния;

  • по отношение на петролните единици - икономичен разход на енергия.

минуси:

  • възможни са температурни разлики в горната и долната част на помещението;

  • студен въздух не е предварително почистен, но идва с прах;

  • След стартиране може да се появи чужда миризма.