Logo decormyyhome.com

Какъв газ се използва в апартамента

Какъв газ се използва в апартамента
Какъв газ се използва в апартамента

Видео: Основни стъпки при газификацията на Вашия дом с Овергаз 2024, Юли

Видео: Основни стъпки при газификацията на Вашия дом с Овергаз 2024, Юли
Anonim

Можете да оцените всички „прелести“ на живота без използването на газ, само като се преместите в неблагоприятен корпус с печка за отопление. Тогава става наистина ясно колко по-лесен е животът на човек от природния газ, използван за отопление на стаята, приготвяне на храна и други домакински нужди.

Image

Инструкция за употреба

1

За битови нужди се използва така нареченият природен газ, който представлява смес от различни газове. Основата му е метан, процентът му в природния газ може да варира от 70 до 98%. В допълнение към метана, съставът на природния газ включва въглеводороди като пропан, бутан, етан, както и невъглеводородни газообразни вещества: водород, сероводород, въглероден диоксид, хелий и азот.

2

Природният газ няма цвят и мирис, тъй като не звучи изненадващо за съвременния човек. В края на краищата дори ученик знае, че е необходимо да се обадите на спешната газова служба, ако „миришете на газ“. Факт е, че за откриване на изтичане на газ към него се добавят специални вещества - одорони. Те имат остра неприятна миризма, напомняща миризмата на кисело зеле, гнили яйца или презряло сено. Най-често използваният аромат е етил меркаптан (или етантиол). Това е течност, която се добавя към природния газ, преди да се използва в ежедневието.

3

Природният газ е нетоксичен. Противно на общоприетото схващане, практически е невъзможно да ги отровим. Но все пак всеки знае случаи, когато хората са загинали в обгазена стая. Всъщност смъртта в този случай не настъпва от отравяне, а от задушаване: молекулите на въглеродния диоксид изместват молекулите на кислорода от белите дробове и става невъзможно да се диша.

4

Природният газ е не само запалим, но и експлозивен. Експлозия възниква, ако концентрацията на газ в помещението е от 5 до 15 процента от общата въздушна маса. Невъзможно е сами да определите процента на концентрация на газ без специални устройства, следователно, когато помиришете газа, трябва да спрете да използвате всякакви устройства, които използват електрически импулс. Това се отнася не само за оборудване, захранвано от централната електрическа мрежа, но и за устройства, които използват енергията на батерии или акумулатори, включително мобилни телефони, лаптопи и др. И, разбира се, с изтичане на газ не можете да използвате открит огън: леки кибрити, дим и т.н.

5

Природният газ е 1, 8 пъти по-лек от въздуха, така че ако изтича, той се покачва. При общо замърсяване с газ в помещението основната концентрация на газ ще бъде в горната част на затвореното пространство.

6

Само специалистите по газови услуги могат да гарантират безопасната експлоатация на домашното газово оборудване, следователно е необходимо да се осигури достъпът им до помещението за рутинна проверка на състоянието на печката, колоната, бойлера, тръбите за подаване на газ в апартамента. Не можете сами да инсталирате газово оборудване. Също така е необходимо стриктно да се спазват правилата за транспортиране и съхранение на газови бутилки.