Logo decormyyhome.com

Как да почистите подове

Как да почистите подове
Как да почистите подове

Видео: Clean & Steam -Почистване с пара 2024, Юли

Видео: Clean & Steam -Почистване с пара 2024, Юли
Anonim

Прах, петна и микроби се появяват особено бързо на пода. Затова е изключително важно да се поддържа чист. Но за почистване на различни видове подови настилки са нужни различни средства. Възможно ли е да намерите универсална опция или да запазите арсенал от почистващи препарати в дома си?

Image

Най-непретенциозната настилка е плочката. Перфектно се измива с обикновена вода. Този завършващ материал се характеризира с плъзгащ ефект, затова се препоръчва да се третира със съединения, които имат свойства против приплъзване. Такива почистващи препарати образуват невидим филм, който предотвратява замърсяването на повърхността и го предпазва от повреди.

За ежедневно измиване на линолеум можете да използвате нормален парцал, напоен с вода. Ако е необходимо, измийте повърхността с вода, в която е разтворен прахът за пране. Подовете с покритие от линолеум могат да бъдат обработени със специална защитна емулсия или полимерно пръскане. Прилагайте народни средства - ленено масло или изсушаващо масло. Вашият линолеум ще запази нов лъскав външен вид за дълго време.

Никога не използвайте продукти със 100% избелващ ефект, за да премахнете петна от линолеум. Това само ще съсипе покритието. Защитният слой на линолеума се състои от полимерна основа и восък, той е достатъчно силен, но много бързо се изтрива с избелвания и вече не може да бъде възстановен.

Препоръчва се измиване на дървен под с мека четка, потопена в сапунен или прахов разтвор. След изсушаване, избършете пода с филц или кърпа. Препоръчва се да добавите малко количество амоняк или оцет във водата за измиване на дървени покрития.

Почистете паркет и ламинат със специализирани продукти за такива покрития. Добавете ги към топла или студена вода. Избършете ламината с добре изтъркана кърпа. Такива подове понякога се препоръчват да се търкат със специална мастика. Защитете пода от ламинат от излишна влага.

Препоръчва се да добавите малко обикновен трапезен оцет към водата, приготвена за почистване. В кофа с вода се изисква половин кофа с 6% оцет. Ако повърхността е много мръсна, можете да излеете малко обикновен течен сапун. Измиването на разтвора от повърхността не е задължително. Оцетът неутрализира почистващия препарат. Неговата остра миризма на оцет изчезва достатъчно бързо и третираната повърхност няма да загуби лъскавия си вид за дълго време.

Между другото, оцетът е един от често използваните компоненти за съединения, подходящи за измиване на различни видове повърхности. Експертите са провели изследвания, доказващи, че обикновеният трапезен оцет убива 99% от известните бактерии, 82% от плесен и 80% от различни видове вируси. Повечето промишлени перилни препарати са неефективни срещу тях.