Logo decormyyhome.com

Коя фурна е по-добра - микровълнова или електрическа конвекция? Отзиви

Коя фурна е по-добра - микровълнова или електрическа конвекция? Отзиви
Коя фурна е по-добра - микровълнова или електрическа конвекция? Отзиви

Видео: Електроапарат асел-0123 2024, Септември

Видео: Електроапарат асел-0123 2024, Септември
Anonim

Предмет на много дебати е изборът между микровълнова фурна и електрическа фурна. За да улесните навигацията в такива домакински уреди, трябва да знаете някои от характеристиките на тези устройства.

Image

Трябва да се вземе предвид веднага - микровълновата фурна и електрическата фурна имат малко по-различни цели. Някои функции са подобни при тях, докато други определят принадлежността им към напълно различни класове домакински уреди. Възможностите и принципите на работа на микровълновата фурна и електрическата фурна трябва да започнат да говорят от гледна точка на взаимозаменяемостта.

Микровълновата фурна използва високочестотно електромагнитно излъчване, което кара молекулите на храната да вибрират при същата висока честота и да се нагряват до значителни температури. Това ви позволява бързо да загрявате вече приготвена храна. Фурната е доста способна на това, но скоростта на загряване на храната от горещ въздух е малко по-ниска, а равномерността на отоплението оставя много да се желае. По отношение на спестяването на време и енергия, микровълновата печка при повторното загряване на храната е безспорен шампион.

Има много слухове и достоверни факти за ефекта на високочестотното излъчване върху човешкото тяло, което намалява популярността на микровълновите фурни за някои хора. Между другото, много такива спекулации не са напълно верни.

Тук приключват предимствата на микровълновата печка. Според разказите на опитни домакини, няма специфични ястия, които биха могли да се приготвят в микровълновата печка, но не могат да се направят във фурната. Човек обаче трябва да бъде напълно справедлив: ако съществува такъв клас домакински уреди, тогава неговото предимство не е уникално.

Първият важен аргумент е бързината не само загряване, но и готвене. Същият печен картоф със зеленчуци в микровълновата пече много по-бързо, въпреки че е по-нисък по вкус на същото ястие, но приготвен на фурна. Вторият важен момент е използването на микровълнова печка за отопление и размразяване, нейната универсалност в много домакински въпроси. Компактността на микровълновата също се счита за значителен плюс. Такава техника в интериора е най-малко забележима, а такъв малък размер със солиден набор от функции дава на микровълновата фурна осезаемо предимство.

Надеждно е известно, че поради по-краткото време на излагане на високи температури в храната се съхраняват 20% повече витамини и хранителни вещества.

Тогава какво е предимството на фурната с принудителна конвекция? Най-важното му предназначение, което по никакъв начин не може да бъде заменено с микровълнова фурна, е печенето на мъфини и сладкарски изделия. Поради гладкото и равномерно загряване, тестото във фурната е подходящо и успява да пече качествено, което не може да се постигне с микровълни. Разбира се, много микровълнови фурни имат вграден нагревател и скара, но обемът на камерата и отоплителната мощност не ви позволяват да готвите сериозни сладкарски изделия, като мъфини, бисквити или касерола от извара.

Има ли нещо, което прави микровълнова фурна или фурна задължителни в кухнята? Всичко зависи от нуждите и начина на живот, навиците и други малки детайли. Например микровълнова фурна с грил пече пиле на шиш много по-бързо и без загуба на качество, във фурната е почти невъзможно да направите пуканки нормално, но можете да изпечете вкусен домашен хляб. Така че изборът между микровълнова и електрическа фурна е напълно индивидуално решение.