Logo decormyyhome.com

Коя фурна е по-добра - газова или електрическа?

Коя фурна е по-добра - газова или електрическа?
Коя фурна е по-добра - газова или електрическа?

Видео: Скумрия на скара-директно от Поморие. 2024, Юли

Видео: Скумрия на скара-директно от Поморие. 2024, Юли
Anonim

Преди да закупите фурна, вероятно мислите кой модел е по-добър - газов или електрически? И не е за нищо, че този въпрос е релевантен при избора на фурна, защото всеки от моделите има както предимства, така и недостатъци. И за да направите правилния избор, е необходимо да се запознаете с функционалните качества на такава техника.

Image

Кухнята е често използвана стая, защото именно тук домакините създават своите кулинарни шедьоври. Въпреки това във всяка кухня домашните уреди трябва да присъстват, а фурната не е изключение.

Може би най-популярната в ежедневието е газова фурна, може би поради факта, че нейната цена, за разлика от електрическите модели, е по-ниска с 20-30 процента. Също така купувачът е привлечен от лекотата на използване на такава фурна, тъй като тя има минимум функции, а контролът на температурата се извършва само с един регулатор.

Важно предимство на газовата фурна е бързото й загряване и в резултат храната се готви много по-бързо. Това се случва, защото храната всъщност се готви на открит огън.

Но, подобно на друго газово оборудване, съществен недостатък на фурната е голямата експлозивност. Работата на газовите уреди изисква прилагането на строги правила. Силно препоръчително е да не инсталирате газова фурна сами, по-добре е да използвате услугите на квалифициран майстор.

Ако фурната не е свързана правилно към газопровода, може да възникне изтичане на газ и последствията могат да бъдат много катастрофални.

Лекотата на използване на газова фурна е както положителна, така и отрицателна страна. Ето пример за някои от недостатъците:

- не изглежда възможно да настроите температурата, от която се нуждаете;

- газовите фурни са доста бързо замърсени;

- в процеса на изгаряне на газ вътре във фурната се образуват сажди, които се мият много трудно.

Първата разлика между газовите и електрическите фурни е външния вид. Електрическият модел има голям брой различни бутони и превключватели, всички от които служат за управление на фурната и различни функции за готвене с минимална консумация на енергия. Такъв брой опции, дори и за начинаещ готвач, ще дадат възможност да се почувства като изящен готвач.

Електрическата фурна осигурява равномерно готвене. Също толкова важно е лекотата на свързване, за разлика от газовата фурна. Възможно е да се регулира температурата с грешка 2-3 градуса. Газова плака не се образува, фурната запазва първоначалния си вид за дълго време. Експлозивността е напълно изключена, а вероятността от пожар от модерна електрическа фурна е минимална.

Можем да заключим, че електрическата фурна е абсолютно безопасно и лесно за използване оборудване, което има широка функционалност.

Въпреки всички предимства, цената на електрическите фурни е порядък по-висок от този на газовите колеги. Друг недостатък е зависимостта от доставката на електроенергия, в някои райони поради определени обстоятелства могат да възникнат прекъсвания в електричеството.

Дойде моментът, когато е необходимо да се реши коя фурна все още е по-добра. На каква цена да разчитаме? И трябва ли да спестите от сигурността? Очевидно електрическата фурна превъзхожда газова фурна по много начини. Но все пак газовият модел има своите предимства, които си струва да се разгледат. Когато избирате фурна, не забравяйте, че такава техника в интериора трябва да изглежда перфектно и да отговаря на стила с други кухненски предмети.