Logo decormyyhome.com

Как да изострим брадва

Как да изострим брадва
Как да изострим брадва

Съдържание:

Видео: 🏢ТАКА БРАДВА НЕ ТОЧАТ. Заточване На Брадви Шлиф Машината. 2024, Септември

Видео: 🏢ТАКА БРАДВА НЕ ТОЧАТ. Заточване На Брадви Шлиф Машината. 2024, Септември
Anonim

Брадвата се използва за сеч на дърва за огрев, изсичане на дървета, клони и клонки, както и за дърводелство, така че винаги трябва да бъде добре заточена, за да не се губят усилия. Изглежда, че заточването на брадва е проста задача, но това не е така - този процес има свои правила и нюанси.

Image

Инструменти за заточване

Заточването на брадва може да се извърши с помощта на колело, воден камък или електрическа мелница с камък. Когато използвате кръг, уверете се, че оборотите му са насочени към върха на острието на брадвата. В този случай с една ръка трябва да го държите до средата на брадвата, а с другата - да държите дупето. Брадвата на кръга трябва често да се завърта и да се заточва от различни страни, като се постига равномерно заточване. След завършване на работата е необходимо да вземете грубозърнест воден камък, навлажнен с вода и да го обработите с брадва с брадва, за да премахнете всички неравности.

Шлайфането на брадва на брадва с едрозърнест блок трябва да се извърши, докато повърхността е идеално гладка.

За да заточите брадва с една щанга, трябва да я поставите отстрани, да я притиснете към повърхността с ръка и да започнете да заточвате с грубозърнест инструмент. След това е необходимо да повторите заточването от другата страна на брадвата, след което е важно да полирате ръба на острието с фино абразивна пръчка, което ще направи острието по-остро и по-тънко. Този тип заточване се използва само за дърводелски оси - секачи или туристически люкове се заточват на електрическа мелница. Когато заточвате върху електрическа острилка, камъкът му трябва да бъде навлажнен с вода, така че металът да не се нагрява и острието да не се затъмнява. За дърводелска брадва заточването трябва да се извърши под ъгъл от 35 градуса, а за цепене на дърва - около 45.