Logo decormyyhome.com

Как да изострим инструмент за завъртане

Как да изострим инструмент за завъртане
Как да изострим инструмент за завъртане

Видео: Ротация около произволна точка | Трансформации | Геометрия | Кан Академия 2024, Юли

Видео: Ротация около произволна точка | Трансформации | Геометрия | Кан Академия 2024, Юли
Anonim

В домакинството на истински мъж вероятно има малка машина за резба на метал или дърво. За да работите върху него са ви необходими подходящи инструменти. Един от тях е резачка. Състои се от две части - глава и държач. С помощта на струговия инструмент извършете много операции. Те обработват дупки, изрязват метални пръти с малък диаметър, скосяват се, изрязват первази и получават метални изделия със сложна форма. И износените, и новите стругови инструменти се нуждаят от заточване

Image

Ще ви трябва

  • - шлифовъчно колело;

  • - предпазни очила или защитен козирка;

  • - специални шарки или резци;

  • - лупа, която се увеличава 10-20 пъти.

Инструкция за употреба

1

Започвайки да заточвате резачката, поставете шлифовъчното колело на машината. Уверете се, че е здраво затворен от предпазен капак. Ако ще заточите високоскоростен инструмент за струговане на стомана, използвайте средно твърдо шлифовъчно колело, изработено от електрокорунд с размер на зърното 40-20. И заточете инструмент за рязане на карбид върху друго шлифовъчно колело - зелен силициев карбид.

2

Обърнете внимание на повърхността на шлифовъчното колело. Тя трябва да е плоска, а не назъбена. В противен случай шлифовъчното колело трябва да бъде редактирано. Редактирането се извършва с изкуствени диаманти, заместители на диамантите, както и специални конуси.

3

Не забравяйте да носите предпазни очила, за да предпазите очите си от метален или абразивен прах. Също така за тези цели можете да използвате защитна козирка.

4

За да предотвратите претеглянето на инструмента за завъртане, го монтирайте на парапета. И поставете хендикапа съответно на шлифовъчното колело - под определен ъгъл, по-близо до него. Така вие в процеса на заточване на резачката ще му осигурите надеждна подкрепа.

5

Започнете да заточвате резачката от основната задна повърхност, след това отидете на главното спомагателно устройство и отгоре го обработете предната повърхност на инструмента. След това заоблете върха на резачката. За равномерно износване на електрокорунда или силициевия карбид преместете заточения инструмент по повърхността на кръга. За да избегнете прегряване, не натискайте инструмента силно към кръга. В противен случай могат да се появят пукнатини върху резачката.

6

Започвайки да изостряте инструмента, осигурете обилното му непрекъснато охлаждане с вода. В противен случай е по-добре да използвате сухо заточване. По време на заточването не прилагайте капково охлаждане или потапяне на инструмента във вода.

7

Проверете ъглите за заточване на инструмента с помощта на шаблона. Натиснете гърба на резачката отстрани на шаблона. Липсата на хлабина ще покаже правилния заден ъгъл. Проверете ъгъла на заточване, като изрежете шаблона. Можете също да проверите ъглите на заточване с помощта на специални режещи гониометри.

8

След като проверите ъглите на заточване, проверете полученото качество на режещите ръбове. За целта се нуждаете от лупа с 10-20 увеличение. Уверете се, че режещият ръб е остър, без закръгляване, драскотини или пукнатини. При такива дефекти режещият ще трябва да бъде регрес.

  • Как да изострим инструмент за завъртане
  • Заточване на инструмента
  • заточване на стругови инструменти