Logo decormyyhome.com

Как да заменим струните в китара

Как да заменим струните в китара
Как да заменим струните в китара

Видео: Как да си направим перце за китара? 2024, Септември

Видео: Как да си направим перце за китара? 2024, Септември
Anonim

Китарата е уникален музикален инструмент, който е особено популярен. С него можете да свирите буквално всяка мелодия. Звукът на този страхотен инструмент зависи от много фактори. Например от обема на тялото, резонансния отвор или как се регулира шията. Но основните фактори са звукови екстрактори, т.е. струни.

Image

Ще ви трябва

  • - набор от нови струни;

  • - тунер;

  • - тунинг вилица;

  • - клещи.

Инструкция за употреба

1

Както знаете, струните са фиксирани от едната страна със специална стойка, монтирана на тялото на китарата, и кълващия механизъм, разположен на главата на шията, от другата. С помощта на колчета струните се изтеглят, като по този начин се регулира звука им.

2

За да премахнете старите низове, разхлабете всички колчета напълно. Опитайте се да не правите това много интензивно, за да не развалите механизма на пръстена. След като старите струни бъдат премахнати, можете да поставите нови. Струните са разделени на обикновени - в основата на такъв метал и найлон. Последните са инсталирани на класическа китара, метални на акустика. Найлоновите струни са много добри за начинаещи китаристи. По-лесно е да вземете акорд върху тях, след играта пръстите ви няма да наранят толкова много. Предимството на метала е, разбира се, звученето им. Такива струни са най-подходящи за опитни потребители.

3

Не можете да поставите струните в хаотичен ред. Има определена последователност, която трябва безусловно да се спазва. Когато инсталирате струни, се препоръчва да ги настройвате паралелно. За това има специално устройство - тунер. В памет на това алгоритъмът на звучене на всеки низ е запушен. Според него тунерът показва колко трябва да се затегне всеки низ, така че китарата да се настройва правилно.

4

При липса на тунер китарата може да се настройва и ръчно - на ухо. Звукът на първия низ се определя от настройката на вилицата. Визуално прилича на прашка. След като първият низ е настроен, отидете на втория. То е настроено по правило за петата гризане. Тоест, ако го държите в петата гриза, това трябва да звучи в унисон с първия. Третият низ е настроен на четвъртия фрет и втори низ. Всички следващи - според петата фрита и струните пред тях.

5

Важно е да се отбележи, че ако внезапно възникне такъв случай, че първият низ се счупи, тогава шестият може да се използва като резервен. Разбира се, в отсъствието на първия. Шестият низ е първият, само в специална намотка. Извиването на намотката е леко продължителен процес. За тази работа е най-добре да използвате клещи. Броят завъртания на струната е толкова голям, че може да отнеме повече от един час. Вярно, това се отнася само за метални струни. Също така не се препоръчва комбинирането на найлонови струни с метални. Такъв кръст не обещава невероятен звучащ инструмент. Ако конкретно вземете метални струни, най-добрите звуци са бронзови и сребърни. В найлон звукът е доста заглушен.

Обърнете внимание

Китарата се настройва не само чрез дърпане и разхлабване на струните. За да постигнете най-добър ефект, коригирайте положението на врата, ако е необходимо.

Полезни съвети

Въртенето на колчетата трябва да е леко стегнато, за да не се разстрои китарата по време на играта. Ако те случайно се мотаят, най-добре е да ги замените.