Logo decormyyhome.com

Как да премахнете петна от ръжда върху плат

Как да премахнете петна от ръжда върху плат
Как да премахнете петна от ръжда върху плат

Видео: Ръчкам | Ръжда по Колата ??? 2024, Юли

Видео: Ръчкам | Ръжда по Колата ??? 2024, Юли
Anonim

Ръждиви петна могат да се появят по дрехите, когато монета, щифт, други малки метални предмети случайно се загубят в джобовете й; при взаимодействие с вода те оставят червени следи върху тъканта. Ръждата се счита за трудно място за премахване.

Image

Ще ви трябва

Вода, оксалова киселина, поташ, сода, водороден прекис, сол, оцетна есенция, прах за пране, омекотител за тъкани.

Инструкция за употреба

1

Вземете разтвор на оксалова киселина (2 супени лъжици на 1 чаша вода) и разтвор на поташ (1 супена лъжица на 1 чаша вода). Смесете и двата разтвора и накиснете в него парче дрехи, където има петно ​​от ръжда. Задръжте тъканта, докато петното изчезне, измийте както обикновено с препарат. Ако не намерите поташ в продажба, заменете го с каустик или сода за хляб.

2

Увийте резен лимон в марля. Нанесете тензух с лимон върху петното. Разходете се на марля с гореща ютия. Сега, ако обработвате бяла кърпа, избършете петното с допълнителен водороден пероксид. Задръжте дрехите за 10 минути и ги поставете в автоматичната машина или измийте в ръцете си с прах и последващо изплакване.

3

Разредете оцетната есенция във вода (2 супени лъжици на 1 чаша вода). Загрейте разтвора в микровълновата, докато е горещ. Поставете замърсената зона на дрехи в горещ разтвор за пет минути. Изплакнете дрехите във вода с амоняк (1 супена лъжица на 1 литър вода).

4

Смесете сол и сок от изцеден лимон. С получената смес избършете ръждивото петно ​​по дрехите. Оставете сместа върху тъканта за няколко минути и изплакнете тази зона от дрехи с топла вода.

5

Не използвайте химически избелватели за отстраняване на петна от ръжда. Обикновено те не се справят със задачата, оставяйки жълто петно ​​по дрехите. Ако решите да прибягвате до промишлени вещества, които премахват ръждата върху тъканта, вместо битови, тогава трябва да закупите точно тези, които са предназначени за тази процедура. Във всеки случай, след манипулиране на петна от ръжда и продуктите, които я отстраняват, измийте тъканта в топла вода, след което я изплакнете с омекотител за тъкани.

Обърнете внимание

Възможно е да се премахнат с помощта на гореспоменатите средства както пресни петна от ръжда, така и стари. Не използвайте тези продукти върху дрехи на места, където има метални нитове, брави. Те могат да образуват нови петна от ръжда около себе си поради ефекта на киселина върху тях.

Полезни съвети

Преди да използвате някой от предложените методи за отстраняване на ръжда от даден плат, прочетете на етикета му дали могат да се манипулират киселинни вещества. Някои цветни тъкани под въздействието на киселина променят цвета си.