Logo decormyyhome.com

Как да отглеждаме краставица на перваза на прозореца

Как да отглеждаме краставица на перваза на прозореца
Как да отглеждаме краставица на перваза на прозореца
Anonim

Пресните краставици могат да се купуват в магазините през цялата година, но те нямат същия аромат като домашните от градината. И най-вероятно те съдържат голямо количество нитрати и други вредни за организма вещества. Ако искате да зарадвате близките си с екологично чисти краставици, тогава опитайте да ги отглеждате у дома на перваза на прозореца.

Image

Ще ви трябва

  • - семена от краставици;

  • - капацитет за кацане;

  • - дренаж;

  • - почва.

Инструкция за употреба

1

Подготовка за засаждане и засаждане на семена

За отглеждане на краставици на прозоречни первази се използват широки и дълги съдове или саксии от 5 л на растение. След като сте решили избора на капацитет, изсипете малко дренаж в него (камъчета, експандирана глина или счупена тухла), а след това и почвата. Като почва е по-добре да използвате закупена хранителна смес. Сега се погрижете за семената, които трябва да покълнете преди засаждането. За целта ги увийте във влажна кърпа и ги поставете в чинийка. Периодично добавяйте вода в чинийката, тъй като тъканта изсъхва много бързо. Щом се излюпят първите кълнове, трансплантирайте ги в подготвени саксии със земя на дълбочина 1-2 см и изсипете.

2

грижа

Инсталирайте саксии със засадени кълнове на южните или югоизточните прозорци. Не трябва да има чернова на перваза на прозореца, затова плътно затворете прозореца и запечатайте съществуващите слотове. Докато краставиците нямат силна коренова система, поставете опорно колче в саксията, за да допълните жартира растението. След 5-6 листа стъблото е вързано на колче. Нека главното стъбло достигне горната граница на прозореца, по пътя ще съберете реколта от млади краставици. След това закрепете горната част, това ще даде страничните издънки от втория ред. По този начин можете да регулирате разклоняването на растението допълнително.

3

поливане

Уверете се, че почвата в саксиите е постоянно навлажнена. За да направите това, изсипете краставици 1-2 пъти на ден в малки дози. Температурата на водата трябва да бъде 28-29 градуса. След поливане не забравяйте да поръсите земята под голите корени.

4

тор

Без горната дресинг няма смисъл да разчитаме на добър растеж и плододаване на краставици. Ето защо, започнете да подхранвате растението веднага след засаждането на всеки 7-8 дни. Използвайте сложни минерални торове с ниска концентрация. По време на обилното плододаване увеличете дозата тор. Друга насока, когато трябва да се увеличи нормата на торове, е пожълтяването на листата на растението.

Полезни съвети

Когато избирате семена, дайте предпочитание на сортовете, които не изискват опрашване. Можете да отглеждате краставици на перваза през цялата година. Пролетната сеитба на краставици обикновено започва в края на февруари, когато не е необходимо допълнително осветление.

Свързана статия

Отглеждане на краставици на балкона

как да отглеждаме краставици у дома на перваза на прозореца