Logo decormyyhome.com

Как да отглеждаме картофи в слама или сено

Как да отглеждаме картофи в слама или сено
Как да отглеждаме картофи в слама или сено

Съдържание:

Видео: Картофи под слама 2024, Юли

Видео: Картофи под слама 2024, Юли
Anonim

Картофите принадлежат към онези зеленчукови култури, които могат да се отглеждат по различни начини. Традиционният метод за отглеждане на картофи отнема много време, затова много собственици на земя засаждат този зеленчук в бъчви, щайги и дори в найлонови торбички. Не по-малко интересна е технологията за отглеждане на „втория хляб“ под слой слама или сено.

Image

Сега звучи странно, но само преди сто години селяните в Русия не отглеждаха картофи по същия начин, както се прави сега. Очевидно в онези дни собствениците на земи просто не можеха да си позволят такъв лукс - отделят много време за това, как да се ровят в градината за дълго време. Тогавашните фермери използвали технологията си - през пролетта разпръсквали картофи в градината, покривали я със слой слама, а в края на лятото прибирали.

Каква е идеята?

Противно на общоприетото схващане, картофът е доста непретенциозно и упорито растение, така че може да расте и да се развива без човешка намеса.

Сламеният слой, под който се намира зеленчукът през целия си вегетационен период, осигурява необходимото ниво на влага в почвата и добър достъп на въздух, а също така служи като отличен мулч, предпазващ растението от пряка слънчева светлина и нахлуване на растения от вредители. Между другото, сламата също е много практичен материал, защото след две-три години тя сама се превръща в отличен тор.