Logo decormyyhome.com

Как изглежда жасминът

Как изглежда жасминът
Как изглежда жасминът

Видео: 🥊 СРАВНИТЕЛЬНЫЙ ОБЗОР: Quatre VS Quatre Absolu de nuit - БУШЕРОН | Smarties Reviews 2024, Юли

Видео: 🥊 СРАВНИТЕЛЬНЫЙ ОБЗОР: Quatre VS Quatre Absolu de nuit - БУШЕРОН | Smarties Reviews 2024, Юли
Anonim

Жасминът е вечнозелена или широколистна лоза, принадлежаща към семейството на маслините. Родната земя на растението са Азия, Закавказие и Северът на Китай. Жасминът е известен със своите цветя, които имат нежен и приятен аромат, затова се използват в производството на козметика и парфюми.

Image

Инструкция за употреба

1

В момента са известни около 200 вида жасмин. Листата на някои видове са цели, подредени по двойки, други тройни или неспарени перисти. Всички видове жасмин имат големи и ароматни цветя в нюанси на бяло, жълто и червено.

2

Жасминовите цветя имат малка чаша, от която стърчи тръбен нимбус. Разширява се в края и се разделя на 5 или 8 венчелистчета. Вътре в тръбата има 2 тичинки на къси нишки.

3

Жасминовите цветя по време на узряване се превръщат в плодове. При някои видове те са месести, при други - кожени.

4

Жасминът е термофилно растение, поради което замръзва в откритата земя у нас, но много видове се отглеждат на закрито. Най-разпространеният жасмин е самбак, който привлича градинари с прекрасен аромат и лекота на грижи. Дори у дома може да нарасне до значителни размери.

5

Самбак жасмин цветя се използват за приготвяне на чай. Те трябва да бъдат събрани преди края на цъфтежа, когато са напълно разцъфтели. След това те трябва да се изсушат на сянка. Достатъчно е да поставите 2 цветя на един чайник и чаят ще придобие неповторим аромат.

6

Растението е много фотофилно, трябва да бъде поставено на слънчевия прозорец. Но не обича пряка слънчева светлина, така че през деня трябва да бъде засенчен.

7

Жасминът се нуждае от редовно поливане, тъй като горната почва в саксията изсъхва. Но не позволявайте пълното изсушаване на субстрата. През зимата, по време на покойния период, той се нуждае от умерено поливане.

8

Жасминът реагира много добре на пръскането. Това трябва да става само с мека вода. Най-добре е да използвате дъждовна вода или изворна, но можете да оставите водата от чешмата да престои два дни.

9

Вътрешните жасмини растат добре както в топли, така и в прохладни помещения. Обичайната температура за зимния период е 16-18 ° C. Растението се нуждае от торене със сложни торове, но те трябва да се извършват не повече от два пъти месечно, тъй като растението ще започне да натрупва издънки в ущърб на цъфтежа.

10

Жасмин храстите трябва да бъдат оформени. Обикновено те понасят резитбата доста добре. Процедурата трябва да се извърши през пролетта по време на интензивен растеж. Съкратете всички издънки с една трета. Това ще допринесе за растежа на допълнителни клонове. През лятото, за да удължите цъфтежа, щипка жасмин, оставяйки 6-8 чифта листа на издънката.

11

Растението се размножава вегетативно. За това се използват лигнифицирани резници, останали след подрязването. Те се вкореняват във вода и след това се засаждат в кисел субстрат от листата им хумус, иглолистна постеля, торф и пясък.