Logo decormyyhome.com

Как да изберем водомер

Как да изберем водомер
Как да изберем водомер

Съдържание:

Видео: Laparoscopic fundoplication LIVE / Фундопликация по Черноусову 2024, Юли

Видео: Laparoscopic fundoplication LIVE / Фундопликация по Черноусову 2024, Юли
Anonim

Защо да инсталирате водомери? Ако консумирате по-малко вода от нормата, инсталирането на измервателни устройства ще ви спести пари. Как да изберем водомер? Какво да търсите при покупка?

Image

На пръв поглед изборът на водомер е проста материя. Повечето хора знаят, че водомерите са разделени на две разновидности. Единият е за студена, а другият - за топла вода.

Всъщност не може да се монтира топла вода на тръба за подаване на топла вода. Такива устройства са проектирани да работят с вода, температурата на която не надвишава 40 ° C.

Но работната температура не е единствената разлика. Има няколко разновидности на устройства за измерване на вода. Те могат да бъдат разделени на две големи групи - механични и електронни.

Механични водомери

Механичните измервателни устройства са значително по-евтини от електронните. Те не се нуждаят от източник на енергия и са напълно автономни. Можете да намерите този тип водомер в повечето водопроводни магазини.

Основният принцип на механичния измервателен уред е доста прост. Водата, преминаваща през нея, върти работното колело или турбината, броят на оборотите на които се фиксира от броен механизъм.

В най-простите измервателни уреди се използва така нареченият "мокър" счетоводен механизъм. Не е защитено от вода. Ако през тръбите протича сравнително чиста вода, това не трябва да се отразява на живота на водомера. Но ако водата съдържа нечистотии и мръсотия, механизмът за броене може да се прекъсне преждевременно и показанията му ще бъдат изкривени. При инсталирането на такива устройства е необходимо да се инсталира кален филтър.

По-надеждни и непретенциозни към качеството на водата са "сухите" електромери. Механизмът за измерване в такива устройства не влиза в контакт с потока на водата поради специална преграда. Но трябва да вземете предвид, че такива водомери имат по-сложно устройство, така че струват повече от "мокрите".

Броячите могат да бъдат едноструйни и многоструйни. Във втория случай водният поток е разделен на няколко части. Това намалява ефекта на турбулентността и подобрява точността на показанията на водомера, но прави устройството по-скъпо. Едноструйните електромери най-често са оборудвани с „мокър“ механизъм, а „сухите“ са инсталирани в многоструйни устройства.

Електромагнитни водомери

Ако искате да постигнете високо прецизно измерване на вода, можете да изберете електромагнитни измервателни устройства. Точността на техните показания не се влияе от наличието на замърсители и температурата на водата. За удобство, за проверка, не е необходимо да изваждате цялото тяло на устройството от тръбата.

Но такива водомери не са без недостатъци. Основният недостатък е високата цена, значително надвишаваща цената на механичните измервателни уреди. Такива устройства са трудни за намиране във водопроводните магазини. Ако искате да инсталирате такъв брояч, ще трябва да се свържете със специализирана компания.