Logo decormyyhome.com

Как да изберем керамични ножове и къде да ги купим?

Как да изберем керамични ножове и къде да ги купим?
Как да изберем керамични ножове и къде да ги купим?

Съдържание:

Видео: HOW TO PRINT MUGS USING SUBLIMATION 🌱 Detailed step-by-step in 16 minutes with time & print settings 2024, Юли

Видео: HOW TO PRINT MUGS USING SUBLIMATION 🌱 Detailed step-by-step in 16 minutes with time & print settings 2024, Юли
Anonim

Керамичните ножове са изобретени, за да улеснят процеса на готвене, да го ускорят и да го направят по-малко време. Тези ножове са леки и остри, следователно, не е необходимо да полагате много усилия, за да нарежете салатата или да разделите месото на порции. За разлика от металните ножове, керамиката не е необходимо да се заточва редовно. Добрите керамични ножове не се тъпчат от гореща вода и острието ще изглежда дълго време, сякаш току-що сте закупили този нож.

Image

Какво да търсите при покупка

Дължина на острието. Преди да купите, решете кои храни в кухнята нарежете най-често. За месото ви трябва нож с дълъг и широк нож, за зеленчуци и плодове - малък нож. Обикновено кухненските керамични ножове имат остриета от 7, 5 до 23 сантиметра. Универсалното острие се счита за дълго 12, 5 сантиметра.

Форма. Най-популярните са ножове с D-образно острие, но за някои нужди понякога се изискват ножове под формата на люка или с повдигната (или спусната) точка. Когато избирате керамичен нож, е много важно да обърнете внимание на формата на дръжката. Обикновено тя е изработена от висококачествена пластмасова или гумена пластмаса. В редки случаи керамичните ножове имат дървена дръжка. Добрият керамичен нож лежи удобно в ръката, може да се реже дълго време, без да се усеща напрежението в четката.

Цвят на острието. Най-често се срещат черни или по-скоро тъмносиви и бели ножове. Снежнобялото острие казва, че е направено в Япония от най-добрите материали. Жълтеникаво острие и острие с цвят на мляко показват, че ножът е произведен в Китай. Китайските ножове са по-крехки и по-малко издръжливи. Тъмно сивата циркониева керамика е по-дълга от техните бели „братя“ в пещта по време на агломерирането (процес на агломерация), което подобрява нейните характеристики. Поради това керамичните ножове с тъмно острие често са по-скъпи. Много домакини не купуват бели ножове поради опасения, че острието ще се оцвети от цвекло или моркови. Това може много добре да се случи, но само с ножове, произведени от Китай. Висококачествените японски керамични ножове не подлежат на оцветяване.

Производител и цена. Японските ножове са на мода сега. Универсалните керамични ножове с острие 12-14 сантиметра струват от 1500 рубли на брой. Има модели, чиято цена надвишава 5000 рубли. Керамичните ножове от руско-китайско производство са 2-3 пъти по-евтини от японските колеги, но качеството не е по-лошо.

Съхранение. Керамичните ножове са доста крехки и затова, когато купувате нож, не бива да спестявате на стойка за него. Съхранявайте керамика до метални ножове, оставете на плота или поставете в затворено чекмедже не се препоръчва. В допълнение, специална стойка ще предотврати случайно ножовете да бъдат на пода и да се напукат.