Logo decormyyhome.com

Как да научите за качеството на меда

Как да научите за качеството на меда
Как да научите за качеството на меда

Съдържание:

Видео: Как проверить мёд. 2024, Юли

Видео: Как проверить мёд. 2024, Юли
Anonim

Купувайки мед, е възможно да направите грешка и да купите фалшив. Изкуственият мед е абсолютно безполезен, а различни добавки го превръщат в продукт с ниско качество.

Image

Външни признаци на мед

Приятен ароматен аромат. Понякога има тръпчив вкус, това зависи от сорта. Може да причини възпалено гърло. Литър мед трябва да тежи повече от 1, 5 кг. Медът се втрива лесно в кожата на ръцете. На повърхността на меда не трябва да има мехурчета. Естественият продукт има восък и прашец. Бъдете подозрителни към напълно прозрачен мед. Препоръчително е да закупите кристализиран мед, тъй като е много трудно да се фалшифицира. На вкус трябва да е сладко, но да не се крие.

Естествен вискозитет на мед

Необходимо е да се натопи лъжица в мед и да се повдигне. Истинският мед ще тече и ще се влачи плавно. Потопете лъжица в мед и го обърнете веднъж или два пъти. Истинският мед няма да се отцеди, но ще се увие около обиколката на лъжица.

Image

Проверка на мед у дома

Сложете мед върху малък лист хартия и го подпалете. Гледайте реакцията. Истинският мед ще бъде леко течен и няма да промени цвета си. Изкуственият мед ще се разтопи и ще стане кафяв. Разтворете меда във вода, разклатете енергично. Този продукт няма да има утайка, а моделът ще наподобява пчелна пита. Можете да добавите няколко капки йод към водата, тя не трябва да оцветява и да стане синя. Сложете парче хляб в мед. Ако след 15 минути хлябът стане мек, тогава продуктът е изкуствен. В истински мед, хлябът ще стане твърд. Трябва да вземете лист от рохкава хартия и да нанесете малко мед. След известно време хартията трябва да остане суха. Сложете няколко капки върху дланта си и нарисувайте с химически молив. Не трябва да има лилави петна.

Image

Проверка на мед за захар

Ако захарта се добави към меда, тогава той ще бъде захарен, а цветът е подозрително бял. Изкуственият мед няма стипчивост. Той е прозрачен и няма аромат. Сложете лъжица мед в чай ​​и го разтворете. Ако чаят е мътен, в продукта има захар. Истинският мед няма утайка, а чаят само потъмнява леко.