Logo decormyyhome.com

Как да овлажним въздуха в стаята

Как да овлажним въздуха в стаята
Как да овлажним въздуха в стаята
Anonim

В условия на недостатъчна влажност настъпват сънливост и умора, работоспособността намалява, податливостта към остри респираторни вирусни инфекции се увеличава и се развива синдром на сухото око. За да създадете комфортен микроклимат в стаята, можете да използвате различни методи за овлажняване.

Image

Инструкция за употреба

1

Проветрявайте стаята редовно.

Отворете прозорците поне три пъти на ден в продължение на 5-10 минути. Колкото по-широко се отварят прозорците, толкова по-бързо се проветрява помещението.

Това е най-лесният и достъпен начин за овлажняване на въздуха. Но не и най-ефективният. Например мразовитият въздух е доста сух, така че през зимата самото проветряване няма да осигури пълно овлажняване на въздуха.

2

Поставете контейнери за вода на закрито

В отоплителния сезон поставете контейнери за вода близо до отоплителни уреди, през лятото - на первази на прозореца. Изпаряващата се вода осигурява добро овлажняване в помещението. Не забравяйте да добавите вода в съдовете навреме.

Това е доста ефективен начин за повишаване на влажността в помещенията, но не много хигиеничен. Тъй като микроорганизмите започват да се размножават във контейнери за вода.

3

Засадете в апартамента растения, които овлажняват въздуха

Всички стайни растения имат благоприятен ефект върху стайния микроклимат. Овлажняване на въздуха в апартамента възниква поради изпаряването на водата през листата на растенията. В същото време се увеличава не само влажността на въздуха, но и нейната йонизация. А някои растения са в състояние да отделят, освен влагата, и специални органични вещества, които ефективно почистват и дезинфекцират въздуха.

Следните растения са в състояние да дават много влага: нефролепис (домашна папрат), фатсия, кипер, спармания (вътрешна липа), фикус, драцена, хибискус. В същото време нефролеписът унищожава и вредните вещества (формалдехид, ксилол, толуен), съдържащи се във въздуха.

4

Купете специално устройство за овлажняване на въздуха

Горните методи за овлажняване са доста ефективни. Те обаче не могат да се сравняват по ефективност със специални устройства, които ви позволяват да поддържате определено ниво на влажност в помещението.

Овлажнителите са от следните видове: "въздушни промивки" (оборудвани с йонизираща сребърна пръчка), традиционни овлажнители (задвижват сух въздух през влажна гъба), ултразвукови овлажнители (пречиствайте водата и я напръсквайте с вибрираща мембрана) и климатични системи за контрол.

Свързана статия

Как да се грижим за хибискус на закрито

как да навлажнете апартамент