Logo decormyyhome.com

Как да се грижим за карамфил в стаята

Как да се грижим за карамфил в стаята
Как да се грижим за карамфил в стаята

Видео: ГРИЖИМ СЕ ЗА ДИВИ ЖИВОТНИ ЦЯЛ ДЕН! 2024, Юли

Видео: ГРИЖИМ СЕ ЗА ДИВИ ЖИВОТНИ ЦЯЛ ДЕН! 2024, Юли
Anonim

Карамфил е непретенциозно цъфтящо растение, отглеждано главно за декоративни цели. Има над 300 вида карамфили, много от които могат да бъдат засадени у дома. Грижата за това растение е доста проста и дори начинаещ производител може да направи.

Image

Животът на всяко растение започва с неговото засаждане и покълване. Вътрешната карамфил се размножава главно чрез семена. Преди засаждането е необходимо да вземете саксия за цветя с диаметър 15 см, да стерилизирате първо земята, което ще избегне появата на различни цветни заболявания в бъдеще. Семената на растенията се потапят в почвата на 2-3 мм. За да могат тези семена да покълнат, почвата трябва да бъде добре овлажнена. Първите издънки се появяват 2-3 седмици след сеитбата.

На мястото на растеж на карамфил е необходимо да се спазва определен температурен режим. Това растение не е топлолюбиво, но също така не е устойчиво на студ. Оптималната температура на въздуха за проспериращото му съществуване и цъфтеж е от 15 до 24 ° C. В по-хладни условия цветето просто не може да издържи и да умре, при по-горещи условия изсъхва.

Обичайно е домашните растения да се съхраняват в апартамента на перваза на прозореца, но лъчите на лятното слънце, лесно преминаващи през стъклото, също могат да причинят смъртта на карамфил. За нормален растеж на растението са необходими 4-5 часа ярка, но не пареща слънчева светлина. Може да се постави до прозореца в ранната сутрин, когато все още няма силна топлина, и да се почисти в стаята по време на обяд. В никакъв случай не трябва да занасяте саксията с цветя на балкона.

Вътрешните карамфил обичат влагата, така че поливането се препоръчва всеки друг ден или всеки ден. Най-добре е да използвате спрей пистолет в този случай. Пръскането подхранва листата на цветето, допринасяйки за неговия растеж. Не заливайте растението с вода, това може да доведе до гниене на корените му. За напояване можете да използвате неварена питейна вода. По-добре е да оставите водата от чешмата да се утаи 1-2 дни, след което да продължите с поливането.

Карамфилът, който расте в домашни условия, изисква редовно торене с минерални торове за стайни растения. Препоръчва се да изберете тор, който съдържа калий. Продуктът се използва в съответствие с инструкциите за употреба на всеки 15 дни.

Появата на петна и гниене по листата, нехарактерни за здраво растение, показва увреждане на карамфила от насекоми - листни въшки или червеи. За да се отървете цвете от паразити, е необходимо внимателно да избършете листата му със сапун и вода, след което да го напръскате с инсектицид.

При правилна грижа стайният карамфил започва да цъфти не по-късно от четири месеца след сеитбата. Растението произвежда гладки тънки стъбла, в края на които се образува малко ярко цвете. Цъфтежът на карамфил е силно повлиян от температурните условия в помещението и слънчевата светлина. Изсушените цветя и листа се препоръчва да се отстраняват редовно.

Вътрешната карамфил се счита за едногодишно растение, поради което не се нуждае от трансплантация. През зимата цветето може да липсва слънчева светлина, в този случай е подходящо да използвате фитолампа.