Logo decormyyhome.com

Как да се грижим за фикус

Как да се грижим за фикус
Как да се грижим за фикус

Съдържание:

Видео: 5 ЦВЕТЯ, КОИТО ПРЕЧИСТВАТ ВЪЗДУХА У ДОМА 2024, Юли

Видео: 5 ЦВЕТЯ, КОИТО ПРЕЧИСТВАТ ВЪЗДУХА У ДОМА 2024, Юли
Anonim

Има повече от 800 вида фикуси.Тези растения са много популярни сред любителите на домашните цветя поради атрактивния си външен вид и представителност. Грижата за различни видове фикус има подобни принципи.

Image

Грижа за фикус

Оптималната температура за тези домашни растения е 20 градуса, през лятото може да бъде по-висока, но не можете да позволите на растенията да са в помещение, където температурата е под 12 градуса. Почти всички фикуси не обичат чернови и под пряка слънчева светлина можете да поставяте само разноцветни видове, които са по-топлинни.

Ако въздухът в апартамента е сух, фикусът трябва да се пръска 1-3 пъти седмично. През лятото растенията се поливат обилно, предотвратявайки изсъхването на почвата, през зимата - 1 път на 10 дни. Всички фикуси не понасят застоя на вода в почвата, така че саксията трябва да има дренажен слой от експандирана глина.

Горната фикус за обличане през лятото трябва да се извършва 1 път на 2 седмици. Най-добре е да закупите сложен тор за това, но можете да използвате тинктура от пепел или коприва. През зимата фикусът не може да бъде оплоден или да го правите веднъж месечно.

За да направите вашите растения да изглеждат като красиви дървета, трябва да оформите коронки от фикус. За да направите това, отрежете, отрязвайки частите на короната и допълнителни клони. От дребнолистните видове, например фикусът на Бенджамин, е възможно да се формират скулптури под формата на геометрични фигури - топки, цилиндри и др. Понякога 2 или 3 от тези цветя са засадени в една саксия и по време на процеса на растеж стволовете им са усукани с плитка или косичка. Невъзможно е да се изреже и оформи фикус с форма на лира.

Младите растения се пресаждат веднъж на 2 години. Изберете нова саксия, която не е твърде голяма - фикусът трябва да е тесен. Пресаждането на възрастни дървета не е необходимо, но е необходимо периодично да се актуализира горният почвен слой.

За да изглеждате фикуси привлекателни, можете да закупите специални лакове в магазина. Тези средства трябва да се използват само на горната повърхност на листата, предотвратявайки попадането на полиране по стъблата и други части на растенията.