Logo decormyyhome.com

Как да премахнете петна без химическо чистене

Как да премахнете петна без химическо чистене
Как да премахнете петна без химическо чистене

Видео: КАК ДА ПРЕМАХНЕМ ЧЕРНИТЕ ТОЧКИ ЛЕСНО? 2024, Юли

Видео: КАК ДА ПРЕМАХНЕМ ЧЕРНИТЕ ТОЧКИ ЛЕСНО? 2024, Юли
Anonim

Всяка домакиня знае, че има много петна, които нито един прах, дори и най-скъпият, не може да премахне. В такива случаи импровизираните средства, проверени от нашите баби, ще дойдат на помощ.

Image

1. Белите детски чорапи и чорапогащи преди миене трябва да се накисват във вода с 2 с.л. супени лъжици борна киселина за 1, 5-2 часа. След това те са перфектно сменяеми както в пишещата машина, така и ръчно.

2. Премахнете прясното петно ​​от йод ще помогне на обикновеното картофено нишесте. Навлажнете петното с вода, след това разтрийте с нишесте, повторете няколко пъти, докато петното изчезне напълно. След това измийте района със сапун и студена вода.

3. Петната от калиев перманганат ще премахнат суроватката или киселото мляко. За да направите това, намокрете замърсената зона, оставете я в продължение на 4 часа и след това измийте предмета както обикновено.

4. За да не избледняват цветните трикотажни елементи по време на измиване, те първо трябва да се накиснат в студена вода с малко добавка оцет. При изплакване добавете 1 с.л. лъжица глицерин.

5. Също глицеринът ще помогне да се направят продуктите от вълна по-меки. За да направите това, добавете 1 чаена лъжичка глицерин към водата за изплакване.

6. Петната от мастило могат да бъдат отстранени, като ги избършете с памучен тампон, потопен в смес от глицерол и етилов алкохол (1: 1). Избършете петното, докато изчезне напълно (тампонът трябва да се смени няколко пъти на чист).

7. Петното от кафе трябва да се отстрани незабавно, в противен случай ще бъде много проблематично да го направите по-късно. Първо трябва да намокрите петното (със салфетка, кърпа, тоалетна хартия). Важно! В никакъв случай не трябва да търкате петното, това ще му позволи да стане още по-голямо и по-дълбоко. Тогава трябва да се постави петно ​​под струя вода (водата трябва да влезе в тъканта от грешната страна). След това на мокро място трябва да изсипете сол и да изчакате, докато тя абсорбира влагата, заедно със замърсяването. И накрая, изгладете мястото с ютия от грешната страна (изберете деликатен режим).

8. Петното от червено вино също първо трябва да бъде изсушено. След това смесете солта с вода, за да направите каша. Поставете го върху петното и го разтрийте. След като солта абсорбира виното, тя трябва да бъде отстранена от тъканта със салфетка или четка. След това, ако е възможно, измийте предмета в студена вода с 1 ч. Л. Амоняк (ако сте в ресторант или кафе, можете да го измиете след завръщането си у дома). След това просто измийте както обикновено. Важно! Измийте в гореща вода.

9. Петното от цвекло от дрехите не е толкова трудно да се премахне, колкото много хора мислят. За целта смесете 15-20 мл топъл алкохол с 2-3 г лимонена киселина. Когато киселината се е разтворила напълно, трябва да нанесете тази смес върху петно ​​и след това да изплакнете в топла вода. Ако петното не е напълно отстранено, трябва да измиете нещата с добавянето на амоняк или оцет. Важно! Този метод на отстраняване е подходящ за всички петна от плодове и зеленчуци.

10. Петната от пот могат да бъдат отстранени, като върху тях изсипете сода за хляб и след това навлажнете с водороден прекис. След като сместа изсъхне, оставете дрехите за половин час. След това трябва да измиете содата и да измиете нещата както обикновено.