Logo decormyyhome.com

Как да премахнете отлаганията от варовик с домашни средства

Как да премахнете отлаганията от варовик с домашни средства
Как да премахнете отлаганията от варовик с домашни средства

Съдържание:

Видео: Премахване на котлен камък и ръжда с MAXXI PRO AKTIV 2024, Юли

Видео: Премахване на котлен камък и ръжда с MAXXI PRO AKTIV 2024, Юли
Anonim

Не е тайна, че водата от чешмата съдържа много минерални примеси, включително вар. Следователно, варовити отлагания се натрупват с течение на времето върху всички повърхности, които системно са в контакт с вода: нагревателни елементи на чайници и перални машини се разрастват с кора, депозити се образуват върху кранове и водопровод и върху плочки

Как и с какво да почистите варовика?

Image

Домашно премахване на варовик

Можете да се справите с варовик с помощта на специализирани домакински химикали, продавани в магазините. Въпреки това, като се има предвид, че в повечето случаи говорим за повърхности в контакт с тялото или с храна (например повърхността на баня или чайник), много хора се опитват да не използват мощна химия. В такива случаи домашните лекарства ще дойдат на помощ.

Варовият камък се унищожава от всякаква киселина. Следователно, в борбата срещу него основната роля може да бъде отредена на "хранителни" киселини, които могат да бъдат намерени, вероятно, във всеки дом. И на първо място по отношение на ефективността ще бъде:

  • оксалова киселина
  • оцетна киселина
  • лимонена киселина (може да се замени с лимонов сок).

За почистване на повърхности от варовик се използват 5-9% киселинни разтвори. За да получите разтвор с тази концентрация, трябва да разтворите супена лъжица (с хълм) оксалова или лимонена киселина в чаша топла вода. Трапезният оцет не изисква разреждане - той се продава точно в онези концентрации, които са необходими за почистване на повърхности.

Содата и картофеното нишесте също са ефективни за контролиране на варовик - те също са едно от изпитаните домашни средства за контрол на сивата кора.

Как да почистите чайници, кафемашини, тигани и други прибори от плака

Image

За да почистите чайника или кафемашината от варовик, изсипете торбичка с лимонена киселина в нея, напълнете я с вода и доведете до кипене. След това оставете водата да се охлади, отстранете хлабавите парчета варовик. Ако все още има сиво покритие по стените или нагревателния елемент, разтрийте го с гъба. Омекотената сива кора ще се отдалечи без много трудности. Повторете процедурата, ако е необходимо.

Вместо лимонена киселина можете да използвате лимон, нарязан на няколко части.

Металните съдове, покрити със сиво покритие, могат да бъдат избърсани с половин лимон, оставете лимонов сок да действа 5-7 минути, след което трябва да се измие и изплакне в чиста вода.

Как да измиете варовик от кранове, водопровод, плочки

Image

По-добре е да използвате оцет за почистване на метални повърхности - той ефективно се справя не само с варовик, но и с ръжда. Нанесете оцета върху гъбата и избършете повърхността на мивката, тръбите или крановете, след това почистете с мека четка, изплакнете с вода и избършете на сухо. За труднодостъпни места и стави можете да използвате четка за зъби.

Ако слоят варовик е достатъчно дебел - можете да добавите малко сода за хляб към оцета, това ще направи почистването по-ефективно. Можете също да използвате „оцетен компрес“, вместо да почиствате с гъба - навлажнете кърпата в оцет, поставете я на място, което се нуждае от почистване и оставете за час и половина.

Подвижните части (например душ кабина) могат да бъдат поставени за няколко часа в топъл разтвор на оцетна, лимонена или щавелова киселина, след което се изплакват обилно с вода.

За да почистите варовика, избършете плочката с гъба, навлажнена с разтвор на някоя от споменатите киселини. Можете да го почистите със сода - тя трябва да се смеси с вода и да поставите получената каша върху плочката, след това да я избършете старателно и да изплакнете с вода.