Logo decormyyhome.com

Как да перете дрехи от памук

Как да перете дрехи от памук
Как да перете дрехи от памук

Съдържание:

Видео: Текстилни бои Simplicol за боядисване на дрехи в перална машина 2024, Юли

Видео: Текстилни бои Simplicol за боядисване на дрехи в перална машина 2024, Юли
Anonim

Памучните елементи са доста често срещан предмет на гардероба, тъй като са удобни за носене и са в търсенето по всяко време на годината. Следователно, за да се запази първоначалният външен вид по време на работа, е необходимо да се вземат предвид редица условия.

Image

Правилно подреждане на нещата преди измиване

Нещата, изработени от 100% памук, се различават помежду си не само по плътност и комбинация от влакна, но и по цвета на тъканта. Много е важно да се има предвид, че памукът има свойството да се свива по време на пране. Това от своя страна влияе върху избора на температура, почистващи препарати и продължителността на излагане на вода.

Тъканите могат да бъдат разделени помежду си според следните характеристики:

според цвета на тъканта (цвят и бяло / неоцветено);

по вид плат (тънка, плътна, със сложна текстура, с руно и други).

Най-оптималният начин за естествен материал е почистването на замърсители при температура 130 ° C, като се използват различни почистващи препарати, с изключение на агресивни вещества. За по-добро измиване е препоръчително да използвате кислородни избелители. При пране на цветни предмети те често понижават температурния режим, за да поддържат яркостта на памука за дълго време.

Как да измиете неоцветен памук

Белите и неоцветени тъкани също трябва да бъдат разделени помежду си, тъй като за деликатните неща е необходим по-нежен режим, отколкото за плътни тъкани.

Основни правила:

температура на водата - 40-95 ° C;

силно замърсените предмети първо трябва да бъдат накиснати;

използвайте почистващи препарати с избелватели;

спазвайте пълния режим на измиване;

двойно изплакване;

максимални обороти по време на въртящия се цикъл;

по възможност - автоматично сушене (температура - не повече от 60 ° C).

Максималното завъртане на памучните изделия намалява времето за сушене. По правило те могат да се гладят веднага, тъй като тъканта от машината става леко влажна.

Как да перете цветни неща

Цветният памук е доста фин в грижите, тъй като неспазването на температурния режим и другите изисквания влошават качествените свойства на тъканта и съответно намаляват времето за износване.

За такива неща трябва да важат следните условия:

температура - не повече от 65 ° C;

предварително накиснете силно замърсени неща;

използвайте почистващи препарати специално за цветни предмети;

спазвайте пълен режим и двойно изплакване;

въртене - 600-800 об / мин;

отказ от автоматично сушене.

За да предотвратите проливането на памучни продукти, препоръчително е да навлажнете парче плат в горещ сапунен разтвор и да избършете с бяла кърпа. Появата на цветна следа показва, че тъканта се хвърля по време на пране по време на силна топлина. Такива неща се препоръчва първо да се мият няколко пъти ръчно. За оцветен материал не трябва да се използват и избелващи продукти.

Характеристики на измиване на тънък памук

За тънки тъкани (независимо от цвета) е необходимо да изберете минималната температура на пране, за да изключите прилягането на продуктите. По-добре е да перете дантелени дрехи ръчно, което ви позволява да запазите външния вид и текстурата. Предварително накиснете за 5-6 часа в студена вода с добавяне на сол и след това измийте в топъл сапунен разтвор и изплакнете обилно.

За сушене не трябва да използвате барабан за сушене, тъй като той лесно може да деформира тъканта, което ще доведе до влошаване на измити вещи. По-добре е внимателно да изтръгнете продукта от тънък памук и да го окачите на въже, докато изсъхне напълно при стайна температура.