Logo decormyyhome.com

Как да миете римски завеси

Как да миете римски завеси
Как да миете римски завеси

Видео: Римски щори и пердета 2024, Юли

Видео: Римски щори и пердета 2024, Юли
Anonim

Едно от основните предимства на римските завеси са техните компактни размери, елегантен външен вид и практичност. Въпреки това поради тяхната необичайна форма, спънката за мнозина е въпросът за грижата и миенето на такива завеси.

Image

Инструкция за употреба

1

На първо място, имайте предвид, че можете да миете само римски завеси от плат, а продуктите, изработени от естествени влакна, като бамбук или теглич, са строго забранени да се мият - те могат да се почистват само с мека четка.

2

Когато завесите са свалени от корниза, преди да започнете да ги миете, трябва да извадите летвите, които са положени между лентите от плат. Такива напречни щанги могат да бъдат метални, дървени или пластмасови и те са проектирани така, че завесите да са по-твърди и да имат по-голям декоративен ефект. Не е трудно да издърпате такива релси: специална лента или довършителна рамка (в която е вмъкната всяка от тези вложки) не се зашива от едната страна.

3

Ако искате завесите да издържат възможно най-дълго - не ги мийте твърде често. И за да ги почистите от прах - периодично ги вакуумирайте, след като обвиете дюзата на прахосмукачката с плътна кърпа. Също така е полезно да се проветряват завесите - създаване на течение в стаята. Освен това, ако е възможно, измийте ръчно завесите, тъй като те могат да се деформират от машинно пране. По същата причина те не трябва да се мият в гореща вода.

4

Когато миете на ръка, накиснете продукта за един час в топла вода с прах, който трябва да е неутрален за Ph. Не трябва да съдържа избелващи вещества. Ако трябва да премахнете петно ​​от тъканта, използвайте средство за отстраняване на петна на естествена основа. Ако ще миете завесата в пералнята - не забравяйте да настроите нежния режим на пране. Ако е възможно, поставете завесите в калъфка или в специална торба от плат.

5

Независимо от избрания метод на измиване, не забравяйте да изплакнете завесите няколко пъти старателно. Това е важно, защото ако частиците от почистващия препарат останат във влакната, тогава под въздействието на слънчевата светлина в тъканта може да възникне химическа реакция между тези частици и специалния състав, който импрегнира тъканите, използвани при производството на римски завеси. В този случай завесата може да се повреди, тъй като импрегнацията не само подобрява свойствата на материала, от който е направена, но и предпазва тъканта от изгаряне и нагряване под въздействието на слънчевата светлина.