Logo decormyyhome.com

Как да миете и желязо жакардови завеси

Как да миете и желязо жакардови завеси
Как да миете и желязо жакардови завеси

Съдържание:

Видео: 3000+ Common English Words with British Pronunciation 2024, Септември

Видео: 3000+ Common English Words with British Pronunciation 2024, Септември
Anonim

Жаккард е изобретен в самото начало на 19 век във Франция. Тази тъкан се отличава със своята специална здравина и плътност, поради което често се използва като тапицерия и за шиене на покривки, кърпи и завеси. Грижата за жакард се различава в някои характеристики, те трябва да бъдат известни.

Image

Жакардовите тъкани придобиват специален релеф и насипност в процеса на сложно тъкане на нишки. Жаккардовата прежда може да бъде или естествена - памук, лен, коприна, вълна или изкуствен полиестер.

Жаккардът е много здрав и издръжлив, устойчив на абразия и разтягане именно благодарение на специалното преплитане на нишки. Ако тези нишки са копринени тънки, тъканта се оказва мека и хладна. Но ако жакардът е направен от дебела ленена прежда, тъканта придобива здравината и плътността, които са толкова необходими, когато шиете нощни завеси.

Как да се грижим за жакардови завеси

С цялата си сила жакардът не понася небрежност, тъй като може да се деформира, ако бъде неправилно измит и изсушен. Можете да дадете жакардовите завеси за почистване, ако не сте уверени в своите способности. Тези, които не се страхуват от трудности, трябва да вземат предвид следните правила, когато тръгват за жакардови тъкани.

Възможно е да измиете кърпа с жакардово тъкане както ръчно, така и в пералня с нежна работа и температура до 30 ° C. Изберете неутрална пудра. Не използвайте химически почистващи препарати за почистване на жакарда.

Жакардовите завеси не могат да бъдат избелени и извадени чрез усукване. По-добре е да изсушите такава кърпа на чист въздух, но на сянка, като предотвратите попадането на пряка слънчева светлина върху мокра кърпа. Когато сушите къща, не окачвайте мокър жакард близо до отоплителни уреди и радиатори. Ако тъканта изсъхне неравномерно, е възможна деформация на тъкачната структура. В този случай завесите ще загубят представящия си вид.

Ако миете жакардовите завеси на ръка, използвайте обикновен сапун - без активно багрило и силни аромати. Изсушената жакардова тъкан трябва да се глади от грешната страна, като се определя средната температура, ако тъканта съдържа синтетика. Памучните и ленени завеси могат да се гладят при максимална температура 120 ° C.