Logo decormyyhome.com

Как да създадете цветно легло

Как да създадете цветно легло
Как да създадете цветно легло

Съдържание:

Видео: Как да си направим сами изкуствено езерце и плаващо цветно легло 2024, Септември

Видео: Как да си направим сами изкуствено езерце и плаващо цветно легло 2024, Септември
Anonim

Създаването на цветно легло е творчески процес. Но в допълнение към хармоничната комбинация от различни нюанси на цветя и формите на техните съцветия, е необходимо да се вземе предвид периодът и продължителността на цъфтежа на всяко растение, условията за неговото отглеждане. Правилно създадена цветна леха трябва да остане красива и цъфтяща през целия сезон.

Image

План за цветни лехи

За да може цветното легло да ви зарадва с буйния си цъфтеж от най-ранна пролет до късна есен, трябва да се избират многогодишни растения с различни периоди на цъфтеж, като ги разреждате с обилно цъфтящи едногодишни. Освен това е много добре да включите в състава декоративни растения от зеленина и различни билки.

Опитайте се да нарисувате бъдещата си цветна леха с цветни моливи на хартия. Това ще улесни избора на растения, ще помогне да се определи техния цвят и количество. На първо място, решете формата на цветното легло - тя може да бъде кръгла, квадратна, триъгълна и т.н. В центъра поставете високи растения, като ги обозначите с кръгове с желания цвят, а по ръбовете трябва да са разположени по-ниско растящи. Ако вашата цветна леха е близо до стена или ограда, най-високите растения ще бъдат разположени от една и съща страна. Е, ако нарисувате три или четири такива схеми - това ще ви помогне да си представите цветна леха по различно време на годината.

Основата на цветната подредба най-често са трайни насаждения или декоративни храсти. Изборът им директно зависи от прогнозната площ, отредена за цветното легло, и осветеността му.

Храсти за цветни лехи с непрекъснат цъфтеж

Храстите трябва да бъдат включени в цветната градина, ако цветното легло е достатъчно голямо и не е твърде близо до гледката, т.е. близо до пистата. Това се дължи на факта, че за човешкото око е трудно да хване твърде големи разстояния във височина на близки разстояния. Според правилата максималната височина на растенията в цветното легло трябва да бъде равна на половината разстояние между цветната градина и гледната точка. На цветно легло с площ от около 10 квадратни метра. m трябва да бъдат разположени не повече от три храсти от един и същи вид. Например, останали тунели, които са декоративни през целия сезон, берберис тунберг, разнообразен в цвят на листата, или мокет, цъфтящи с красиви бели ароматни цветя, различни хортензии, вейгела, чай Курил, снежна боровинка и спирея, както и иглолистни храсти, които дават живот на зимната градина.

Многогодишни растения за цветни лехи

Именно трайните насаждения често стават „солисти“ на повечето цветни аранжименти. Те са оценени за своята непретенциозност и буйни ярки съцветия. Въпреки това, техният недостатък е, че периодът на цъфтеж е ограничен във времето, така че трябва да ги изберете, така че растенията, избледняващи, да успеят взаимно.

Първите цветя, които посрещат пролетта, са минзухари, мускари, зюмбюли, иглики, виола, медуница, маргаритки, елен, след това цъфтят красиви лалета и нарциси. От края на май палката е поета от флокс, аквилегия, саксифраг и еуфорбия.

Изборът на летни трайни насаждения е по-разнообразен. На първо място, трябва да обърнете внимание на дълго цъфтящите растения, които са в състояние да ви зарадват с цветовете си два пъти на сезон. Това е градински здравец, равнец, пъп, котешка кост, делфиниум, еригерон.

Ирисите, божурите ще отворят летния сезон, по-късно ще цъфтят лилии, ламарини, камбани, флокси, рудбекия, астилба и кореопсис. През есента астрите, хризантемите, гладиолите, георгините, георгините и гелениумите и декоративните билки ще зарадват окото.