Logo decormyyhome.com

Как да запазите нарязани божури

Как да запазите нарязани божури
Как да запазите нарязани божури

Видео: Запазете тази рецепта! Нежна печена скумрия с лимон в доматен сос. I Apetiten TV 2024, Юли

Видео: Запазете тази рецепта! Нежна печена скумрия с лимон в доматен сос. I Apetiten TV 2024, Юли
Anonim

Доста често се случва букет от божури, купени или дарени след няколко дни, изглежда летаргичен и увиснал. Има няколко начина да избегнат това и да удължат живота им.

Image

За да могат божурите да ви радват с красотата и аромата си за дълго време, струва си да ги закупите със затворени и едва боядисани пъпки. Преди да ги поставите във водата, задръжте цветята за малко в хладна, тъмна стая, това ще ги освежи донякъде. Това е особено вярно в горещите дни.

Трябва да изберете и правилната ваза. По-добре е да вземете от тъмно стъкло, в него водата не гние. Преди употреба е препоръчително да изплакнете съда със слаб разтвор на калиев перманганат. Изсипете отлята вода и за предпочитане дъжд. Нивото му във вазата също оказва известно влияние върху продължителността на живота на растенията. Например божурите като стъблата им трябва да бъдат наполовина потопени във вода, за разлика от ирисите и герберите, които имат височина 5 cm.

След това извадете листата, оставете само 2-3 парчета. Освежете разреза с остър нож. Направете го наклонено, за да можете да увеличите повърхността на поглъщане с цвете вода, в допълнение, по-добре е да го направите във вода, така че въздух, който ги запушва, да не прониква в проводящите съдове на божура. За да запазите букета по-дълго свеж, добавете във водата борна киселина или захар. На литър вода са необходими 200 мл киселина или 2 супени лъжици гранулирана захар.

На всеки 3 дни трябва да сменяте течността във вазата. За да не сменяте водата често, добавете малко иглолистен екстракт в контейнера, той ще играе ролята на антисептик. През нощта вземете букет с вода, увийте го във мокра хартия и го поставете в прохладна стая. Извадете изсъхналите цветя, тъй като се появяват. Освен това, така че божурите да ви радват с красотата си по-дълго, можете да поставите малко въглен или активирана таблетка във водата. За да цъфтят по-бързо пъпки, можете да излеете малко алкохол или да ги държите в гореща вода.

Не поставяйте божури в един контейнер с рози, нарциси, лилии, карамфили, кали, лалета. Когато следвате тези препоръки, вашият букет ще престои до 16 дни.