Logo decormyyhome.com

Как да свържете проводници: основни правила

Как да свържете проводници: основни правила
Как да свържете проводници: основни правила

Видео: Удължаване на кабел - как да удължим късите проводници при монтажа на лампа? 2024, Юли

Видео: Удължаване на кабел - как да удължим късите проводници при монтажа на лампа? 2024, Юли
Anonim

Електричеството в къщи и апартаменти идва чрез проводници, които се свързват по различни начини. Лошите контакти в тези връзки често са причина за късо съединение и други проблеми с електричеството. Без опит и специални инструменти не трябва сами да поправяте окабеляването, контактите, ключовете и други електрически устройства.

Image

Инструкция за употреба

1

Има следните видове кабелни връзки: усукване, клемни връзки, запояване, заваряване, самозаключващи се клеми, болтови връзки. Трябва да знаете за характеристиките на всеки метод, за да изберете този, който ви подхожда.

2

Усукването е най-често срещаният вид свързване сред домашните майстори. Но правилата за инсталиране на електрически инсталации не позволяват тяхното приложение. Извиването, ако е направено от опитен майстор, ще продължи повече от едно десетилетие. Дължината на тази връзка трябва да бъде най-малко 40-50 мм, завоите й са направени плътни. Ниперите трябва да отрежат края на обрат. Тази връзка е най-подходяща за едножилни алуминиеви проводници. Въртете медни проводници, за да спойкате калаено-оловен спойка.

3

Терминалната или винтова връзка също има плюсове и минуси. По този начин могат да бъдат свързани проводници от различни метали. Но от време на време, терминалите трябва да бъдат проверени, за да изтръгне връзката. Краищата на жиците трябва да бъдат запоени или да се използват специални втулки.

4

Запояването се счита за едно от най-надеждните съединения, но, разбира се, ако се произвежда ефективно. Най-често медните проводници са запоени, но има и припои за алуминий. При използване на този метод не могат да се използват флуори, съдържащи киселина. След приключване на работата промийте споеното място с бензин или алкохол.

5

Но експертите смятат заваряването най-надеждният начин за свързване на проводници. Но трябва да заварявате само метали от същия тип. За да направите това, ще ви е необходим понижаващ трансформатор и специален въглероден електрод. Този тип кабелна връзка се препоръчва и от PUE.

6

Терминалите за свързване на WAGO бяха харесани от електротехниците поради тяхната лесна инсталация и липсата на нужда от допълнително оборудване. Тези клемни блокове се произвеждат за проводници с различно напречно сечение и за различни количества. Моно проводниците и гъвкавият проводник също се свързват перфектно в WAGO устройства. Специалната паста вътре няма да позволи окисляване на метала. Можете да свържете проводници от различни метали.

7

Сред инсталаторите на електрическа система популярни са изолационните скоби за свързване. ЛПС съдържа също лубрикант, който предотвратява окисляването на проводника.

8

Болтовите проводници са сравнително надеждни и прости. Но връзката на алуминиевите проводници трябва редовно да се проверява, за да се затегнат крепежните елементи. Свържете алуминий и мед чрез стоманена междинна шайба.

Как да свържете правилно проводниците през 2018 г.