Logo decormyyhome.com

Как да събираме живак от счупен термометър

Как да събираме живак от счупен термометър
Как да събираме живак от счупен термометър

Съдържание:

Видео: Токсичността с живак и какво трябва да знаем за нея 2024, Юли

Видео: Токсичността с живак и какво трябва да знаем за нея 2024, Юли
Anonim

Въпреки факта, че съвременната дигитална технология здраво се е утвърдила в дома на модерен човек, някои предмети от бита остават постоянни помощници в ежедневието. Те включват термометър за измерване на телесната температура или, ако е наречен правилно, живачен медицински термометър. Дори дете знае как да го използва, но малко хора знаят какво да правят и как да се държат правилно, ако термометърът се срине.

Image

Предимства и недостатъци на живачен термометър

Всъщност живачен термометър точно измерва температурата и има много малка грешка (не повече от 0, 1 градуса). Ето защо в много медицински заведения предпочитанието все още се дава на обикновен термометър. Освен това, използвайки живачен термометър, телесната температура може да се измерва по няколко начина (в подмишницата, ректално, орално), повърхността на термометъра лесно се дезинфекцира, а самото устройство не изисква захранване от мрежата или замяна на батерии. При внимателно боравене с живачен термометър може да издържи повече от едно десетилетие, а доста ниската му цена (само 20-25 рубли) го прави привлекателен за купувача.

Наред с неоспоримите предимства живачните термометри имат и няколко съществени недостатъци, основният и най-сериозният от които е нейната чупливост. Много лесно е да разбиете живачен термометър и това неизбежно ще доведе до отравяне на въздуха с изпарения на токсичен живак.

Защо е счупен термометър опасен?

Струва си да счупите или счупите термометър, тъй като микроскопични фрагменти от стъкло и топчета живак моментално се появяват на пода. И ако стъклото може да причини неприятности под формата на порязвания, тогава живачните пари, като най-силната отрова, носят по-сериозна опасност. Благодарение на свойствата си живакът, изтичащ от термометъра, се разпада на много малки капчици, които се търкалят на труднодостъпни места (под диван, шкаф, дъска, в пролуката на пода) и се изпаряват, отровят въздуха. Ако не премахнете навреме целия живак и счупения термометър, тогава можете да получите тежко отравяне. Натрупвайки се в бъбреците, черния дроб, белите дробове на човек, чифт вреден метал причинява хронична интоксикация, която се проявява чрез кожни обриви, стоматит, диария, повръщане, втрисане на цялото тяло. Продължителното излагане на живачни пари може да повлияе на човешката психика и дори да предизвика безумие.

Ето защо е много важно бързо и точно да се събере съдържанието на счупения термометър. За гарантирано почистване на помещенията трябва да се обадите на специалистите на Министерството на извънредните ситуации, но можете самостоятелно да извършите тази процедура, като вземете всички необходими предпазни мерки.