Logo decormyyhome.com

Как да си направим разсад от босилек

Как да си направим разсад от босилек
Как да си направим разсад от босилек

Видео: Как се прави разсад 2024, Юли

Видео: Как се прави разсад 2024, Юли
Anonim

Босилек - едногодишно растение, принадлежи към реда на подправката. Има два вида - лилаво и зелено и е храстовидно растение с височина до шестдесет сантиметра. Босилекът се отглежда по два начина: от семена, които се прилагат директно върху почвата, и чрез отглеждане на разсад с по-нататъшна трансплантация в открита почва. Този метод има предимството, че пресни листа могат да се берат дълго време.

Image

Инструкция за употреба

1

Първо, подгответе почвата, състояща се от смес от хумус и торф в пропорция едно към едно. Подготвената почва се пакетира в кутии и се правят плитки канали с разстояние между редиците най-малко четири сантиметра. Семената се засаждат на дълбочина не повече от един сантиметър. Засаждането е добре пролято с топла вода и затегнато с филм. Оптималната температура за покълване на семената при добра светлина е температура до 25 ° C.

2

Когато кълве първото листо, се извършва бране и разсадът се засажда в контейнери с размери поне 5X5 сантиметра, възможно в торфени саксии. След подбор (след седмица) се извършва първата горна превръзка. След две седмици горната превръзка трябва да се повтори.

3

При обвързване на 5-6 листа, разсадът е готов за разсаждане в откритата земя. Най-доброто време за кацане е май. Почвата трябва да е лека, изкопана заедно с хумус. Градинарят трябва предварително да подготви дупките с дълбочина не повече от осем сантиметра, да излее азотен тор в дупките.

4

Разсадът в торфени саксии се засажда заедно с тях, а от други контейнери се избира кълнове заедно с земна бучка. Разсадът се полива добре. Когато се появят нови листа по време на формирането на храст на босилек, се извършва прищипване на върховете и след това се изскубват цветни яйчници.

5

По време на вегетационния сезон растенията трябва редовно да се плевят, отново да се разрохкват почвата и водата. При липса на влага босилекът ще натрупа горчивина в листата.

6

Пет до седем горни превръзки се правят през сезона, което допринася за развитието на зелената маса на растението. Горната превръзка може да се направи с пресен молвейн, който се смесва в пропорция 1:10 с вода. Пет дни по-късно се използва ферментирал разтвор за подхранване на растенията в съотношение един литър смес към 10 литра вода.

7

Беритбата трябва да се извършва, докато клоните с листа растат. Оптималната дължина на клона е до 12 см. След прибирането на реколтата целият парцел трябва да бъде копан дълбоко.

8

Най-добрият вариант да имате пресни билки през зимата е да пресадите босилек в саксия за цветя. Лесно е да се грижите за него, подобно на стайното растение, осигурявайки босилека достатъчно осветление и влага.

Обърнете внимание

Босилекът често се уврежда от сиво гниене - гъбично заболяване. Заболяването се проявява под формата на бяла плака в засегнатите области. Засегнатото растение се унищожава.