Logo decormyyhome.com

Как да си направим оранжерия

Как да си направим оранжерия
Как да си направим оранжерия

Съдържание:

Видео: Направи си сам оранжерия 2024, Септември

Видео: Направи си сам оранжерия 2024, Септември
Anonim

Трудно е да си представим селска къща без оранжерия. Основата му служи като вид основа, която държи цялата конструкция, спестява от замръзване върху почвата. Направете го сами със собствените си ръце. За неговото устройство са подходящи дървени, пластмасови, железни тръби и дори дограма.

Image

Направи си оранжерия

На първо място, трябва да определите местоположението на оранжерията. От изток на запад е по-подходящо да има оранжерия в началото на пролетта за отглеждане на разсад. За по-късни култури, като домати и краставици, оранжерията е по-добре ориентирана от юг на север, това му позволява да свети чрез най-продуктивните сутрешни и вечерни слънчеви лъчи.

Размерите на оранжерията напълно зависят от размера на филма, с който той ще бъде покрит. На първо място, трябва да изкопаете дълбочина на ямата върху щика на лопата. Поставете дървени стълбове по краищата му, към които са прикрепени дървени страни. Височината им трябва да бъде приблизително 40-50 см, а едната страна по дългата страна трябва да е малко по-висока от другата, така че дъждовната вода да не се натрупва върху филма.

За да улесните грижата за растенията, от северната и южната страна трябва да забиете дървени блокове с размери 4, 5х4, 5 см успоредни на земята.На върха се поставят две здрави дъски върху тях, удобно е да се облегнете върху тях, като работите в оранжерия, без да се страхувате да повредите растенията. Можете да направите по-високи страни, например 60 см, тогава не е нужно да копаете ров. В този случай тор се изсипва директно върху земята със слой от 10-15 cm.

Рамката на оранжерията може да бъде направена от всякакъв материал под ръка: железни или пластмасови тръби, дървени греди, дъски, стара дограма. Най-важното е да определите височината му. Ниските дизайни са по-икономически изгодни и се затоплят много по-бързо, но са неудобни за поддържане. Във висока просторна оранжерия е много по-удобно да се грижите за растенията.

Тогава трябва да се грижите за биогоривото на оранжерията. С него можете да ускорите реколтата за около месец. Като органично гориво можете да използвате всякаква органична материя - оборски тор, трева, слама, листа, тънки клонки. Всичко се полага на слоеве, като не достига ръбовете на 5-10 см, отгоре е покрито със слой плодородна почва.

Полученото легло трябва да престои няколко дни, а около седмица преди сеитбата или пресаждането на разсад е необходимо да се започне процесът на горене в него. За да направите това, залейте леглото с гореща вода.

Рамка и филм за оранжерия

След като всичко е готово, можете да започнете да работите с филма. По-голямата част от филма се влошава в точките на контакт с носещите елементи на рамката, защото винаги има много висока температура. Освен това, колкото по-тъмна е оранжерията на цвят, толкова по-гореща е тя. Можете да удължите живота на филма, като боядисате структурата в бяло, плюс всичко, което можете да защитите дърво или метал от преждевременно разрушаване. В допълнение, белият цвят увеличава осветеността с 5-10%, което увеличава производителността.

Идеалната температура за разтягане на филма е температура от +5 до + 15 ° C. Филмът трябва да се разтяга без провисване, така че ще бъде по-малко изложен на вятър и дъждовната вода няма да се натрупва в ямите. Въпреки това, прекомерното напрежение също няма да донесе ползи.

Филмът може да бъде под формата на ръкав или цяла мрежа. Първият тип е желателно да бъде положен така, че мястото на завоя да падне върху билото на оранжерията. За да намалите ефекта от плаването, е необходимо да издърпате здраво канапа от двете страни на оранжерията и да го фиксирате здраво с дървени херпес зостер.

По време на нощните студове горещите легла се нуждаят от допълнителна външна изолация. За тези цели е добре подходящ релакс или стар килим. През деня защитният подслон трябва да бъде премахнат.

Свързана статия

Градински оранжерии: видове, функции, приложения