Logo decormyyhome.com

Как да направите бельото бяло

Как да направите бельото бяло
Как да направите бельото бяло

Видео: 12 Bedroom Makeover Ideas to Transform a Messy Bedroom 2024, Юли

Видео: 12 Bedroom Makeover Ideas to Transform a Messy Bedroom 2024, Юли
Anonim

За съжаление, запазването на девствения, свеж цвят на бялото бельо е доста трудно. Дори в условия на пренасищане на пазара с различни химикали, предназначени да улеснят тази задача, домакините постоянно търсят най-ефективните методи за измиване и избелване.

Image

Ще ви трябва

  • - мая;

  • - терпентин;

  • - лимонов сок;

  • - борна киселина;

  • - калиев перманганат.

Инструкция за употреба

1

При пране трябва да вземете предвид качеството на тъканта, от която е направено вашето бельо. Тънките тъкани трябва да се перат при по-ниска температура на водата, свързвайки слабо въртене и т.н., а по-плътните могат да бъдат подложени на интензивно излагане. Ето защо, отделяйки бялото бельо от цвета, се препоръчва да го отделите и по плътност. Синтетичните и вълнени тъкани не трябва да се перат с лен и памук, както след това ще получите сиво бельо и освен с грозни "шпули".

2

Докато предприемате прането на бели неща, все още не трябва да подценявате постиженията на химическата промишленост. Използвайки правилно прахове и избелвания (и за това трябва внимателно да прочетете придружаващата информация), вие не само ще премахнете по-голямата част от мръсотията без никакви излишни, но и ще подобрите цвета на продуктите.

3

Поставете в пералнята не само прах за пране, но и неговите усилватели, както и специални съединения за избелване, които освежават цвета и му придават ослепително бял нюанс.

4

Можете да избегнете много проблеми с прането на бяло бельо (сиво покритие, жълти петна), ако го накиснете първо. Оставете белите неща в сапунен разтвор за няколко часа и значителна част от мръсотията лесно се отмива. Между другото, когато накисвате пране, опитайте се да разтворите добре праха, за да не добавите други петна към тъканта.

5

Но ако традиционните средства по някаква причина не са решили проблема, можете да опитате да избелите бельо и народни средства. Например, накиснете прането за 4-6 часа във вода с хранителна мая. Или преди да измиете, потопете предметите си във вода, след като добавите лимонов сок там. Спално бельо, направено от лен и памук, се накисва, като се добавят няколко супени лъжици терпентин във водата. Също така нещата се измиват по-лесно, ако се накиснат за няколко часа във вода с добавяне на 1-2 супени лъжици борна киселина.

6

Можете да накиснете в калиев перманганат. За целта изсипете много гореща вода в два петлитрови легенчета. В единия от тях изрежете една четвърт от лентата сапун за пране, а на другото няколко кристала калиев перманганат (разтворът трябва да придобие светлочервен цвят). След това смесете и двата разтвора, пяна и накиснете прането. След 8 часа изплакнете прането в студена вода.

7

Добър резултат може да се получи, като се използва такъв метод на "баба" като кипене. Трябва само да знаете, че само спално бельо, изработено от плътна тъкан, например, лен, памук или калико, е позволено да се подложи на тази топлинна обработка. За да заври, вземете голям метален съд, на дъното на който поставете нещо бяло, след което сгънете всичко, което ще избелите, и го напълнете с вода с разтворен препарат. Необходимо е да се вари не повече от 30-40 минути от момента на кипене на водата и е важно да се гарантира, че прането е постоянно покрито с вода (изскача). След като заври, прането трябва да се изплакне в топла вода, а след това в студена и изсушена.