Logo decormyyhome.com

Как да засадите семена за открита земя

Как да засадите семена за открита земя
Как да засадите семена за открита земя

Видео: Кога да засадите патладжан за разсад. Кога да засадите патладжан в открита земя и оранжерия 2024, Юли

Видео: Кога да засадите патладжан за разсад. Кога да засадите патладжан в открита земя и оранжерия 2024, Юли
Anonim

Основните компоненти на добрата бъдеща реколта или цъфтеж са подготовката на почвата в лехите или цветните лехи, подготовката на семена преди засаждането, правилната грижа за разсад. Почвата се подготвя в зависимост от първоначалното й състояние (киселинност, песъчливи или глинести почви, предварително наложени торове и хумус, засаждане на зелени култури) и за конкретни култури, планирани за засаждане. Времето за засаждане на семена зависи от културата и климата.

Image

Ще ви трябва

  • - вила, плоскорезачка Fokine или ръчен култиватор;

  • - рейк;

  • - изгнил тор или компост;

  • - дървени стърготини или друг вид мулч;

  • - пясък;

  • - низинен торф;

  • - минерални торове;

  • - семена от зеленчуци или цветя.

Инструкция за употреба

1

Намерете таблици за сеитбообращение и изберете културата, която е най-подходяща за засаждане на дадено легло. За да направите това, помислете какво е нараснало върху него през миналата и предходната година. Избирайки култура, посочете коя земя е оптимална за обработването й.

2

Предварително подобрете структурата на почвата чрез засаждане на зелен оборски тор. Това са фацелия, грах, елда, ръж, овес, горчица, детелина. Необходимо е мястото да се сее наесен, веднага след прибирането на реколтата. Или в началото на пролетта. След това разсадът се изкопава по време на подготовката на лехите.

3

Започнете да подготвяте земята поне няколко дни преди засаждането. За пясъчни глинести почви е по-добре да се въведат хумус и компост. За глинестите ще трябва да добавите пясък, хумус или торф. Добре е да добавите дървени стърготини, люспи или люспи от слънчоглед, елда, но не забравяйте, че люспите от елда прекаляват дълго време и изсушават почвата.

4

Добавете малко кисела вар към почвата, ако е кисела. Но е по-добре да направите това през есента, така че реакцията на затихване да не повреди младите издънки след поливане на лехите. Проверете дали земята е добра: направете „наденица“ с дебелина няколко сантиметра от влажна буца пръст. При огъване на такава "наденица" земята не се руши, но на завоя се появява пукнатина.

5

Подгответе семената за засаждане. За да ускорите разсада, накиснете едрите семена за няколко часа във вода със стайна температура. Малките семена (киселец, магданоз) не се накисват.

6

Ако е необходимо, изсипете земята, отредена за леглата. Когато земята изсъхне, разхлабете почвата на леглото с плоскорезачка Fokine или вила, ръчен култиватор. Направете редове или дупки в съответствие с инструкциите за плътност на засаждане на избраната култура или с план за засаждане на цветя на цветна леха. По желание добавете към кладенците от низински торф или компост.

7

Можете да започнете сеитбата на семена. Краставици, тиква, тиквички могат да се засаждат в дупки с диаметър 30-50 см. Краставиците могат да се засаждат в редове, по които да се поставят мрежи с 10 см клетки за тъкане. Засадете в редове моркови, цвекло, корен магданоз, пащърнак и други кореноплоди. Удобно е да сеете семена на 2-3 парчета с интервал от 5-10 сантиметра. Интервалът зависи от планирания размер на кореновата култура.

8

Поръсете дупки или редове с гребло. Леко уплътнете земята с гърба на рейката или резачката за равнини. Това се прави за по-добро сцепление на почвата и улеснява развитието на кореновата система на кълновете. Поръсете готовото легло с мулч: дървени стърготини, торф, компост или просто окосена трева.

9

Инсталирайте колчета в границите на леглата. Напишете името на реколтата и датата на сеитба върху лист хартия или картон. Опаковайте надписа в пластмасова торбичка заедно с опаковката от семената и закрепете на колчето с бутона.