Logo decormyyhome.com

Как да засадите малини

Как да засадите малини
Как да засадите малини

Съдържание:

Видео: Отглеждане и пазар на малини 2024, Юли

Видео: Отглеждане и пазар на малини 2024, Юли
Anonim

При цялата си непретенциозност малините реагират на слънцето, на поташ и фосфорни торове и умерена влага. Прекарали време и енергия за подготовка на окоп за засаждане на храст, можете да сте сигурни, че малините ще благодарят в бъдеще с изобилие от сладки плодове.

Image

Малината е непретенциозен храст, в природата може да се среща в гората по-често, в сянката на крайпътни храсти, по бреговете на реката. Ако обаче искате да получите стабилна и богата реколта от тази полезна сладка ягода, трябва да намерите по-подходящо слънчево място за нея.

Избор на постоянно място за малини

Разбира се, малините ще се вкоренят и ще дадат плодове на сянка, но тя принадлежи към фотофилните култури. Растението не понася прекомерна влажност, така че низините на района с блатиста почва не са подходящи за отглеждане на това зрънце.

Тъй като малините дават много растеж, много градинари предпочитат да го засаждат по протежение на оградата или да създават жив плет с него и това е вярно. След като сте определили постоянно успешно място за храста, не можете да се притеснявате от пресаждането в продължение на 12 години, така че трябва да подготвите почвата добре предварително.

Подготовка на почвата и метод на засаждане

Преди това плевелите се отстраняват от зоната на бъдещата малина, а почвата се изкопава на дълбочина около 30 см. Ако се предполага няколко малини, полагането на храста може да се извърши в дупките. Ако малини са засадени около периметъра на цялата ограда или от едната страна от началото до края, окопът метод на засаждане ще бъде по-рационален. Въпреки че подготовката на окоп с ширина половин метър е трудоемка, това е гаранция за добро плододаване в бъдеще. На дъното на изкопа, чиято оптимална дълбочина трябва да бъде 40-45 см, обикновено се изсипват хумус и торове.

Най-вече малините се нуждаят от калиево-фосфорно торене (30 гр. На 1 кв. М.), Суперфосфат (50 гр. На 1 кв. М.) Няма да е излишно. Плодородието на почвата, нейната структура също е важен фактор. Засаждането е желателно да се произвежда в глинеста почва, ароматизирана с хумус. Той задържа добре влагата и хранителните вещества, така че не е нужно да торите и редовно да го поливате всяка година, както в случая с пясъчна почва. Ако почвата на площадката е доста плодородна, при засаждане на малини можете да направите точно това.

Оптималният срок за засаждане на малини

Малината е невероятно растение, което може да се засади по всяко удобно време, разбира се, с изключение на зимата. Въпреки това експертите са съгласни, че есента е най-благоприятният период за засаждане. Ако засаждането е планирано за края на септември или началото на октомври, почвата трябва да се подготви поне 3 седмици предварително.

През пролетта малините се вкореняват по-дълго, така че трябва да не пропускате момента, преди да започне потокът от сок. В началото на юни обикновено се засаждат зелени братя и сестри. По това време вече е горещо и малините се нуждаят от постоянно поливане, докато вкоренят. За да се улесни този период за растението, се препоръчва да се отрежат храстите на височина 20 см. В края на краищата, основното нещо за оцеляване е пълноценната коренова шийка.