Logo decormyyhome.com

Как сами да си направите прах за пране

Как сами да си направите прах за пране
Как сами да си направите прах за пране

Видео: Поддръжка на автомобила Направи-си-сам: как да направите собствен препарат против дъжд | AUTODOC 2024, Юли

Видео: Поддръжка на автомобила Направи-си-сам: как да направите собствен препарат против дъжд | AUTODOC 2024, Юли
Anonim

Перилният препарат е популярно и ефективно средство за премахване на петна от дрехи. За съжаление, много внесени прахове могат не само да развалят нещата, но и да навредят на здравето. Намирането на наистина висококачествен и екологично чист прах в магазина е доста трудно, поради което някои искат да си го направят сами.

Image

Ще ви трябва

  • - сапун;

  • - сода пепел ½ чаша;

  • - борна натриева сол ½ чаша;

  • - боб 200 грама.

Инструкция за употреба

1

Метод 1 Настържете или натрошете парче сапун. Най-добре е да използвате домакинство, тъй като има много повече почистващи качества от обикновено. Смесете заедно натриевата борна сол и сода пепел и изсипете получения сапун в натрошения сапун. Разбъркайте добре всички съставки, прехвърлете готвената маса във всеки пластмасов съд, плътно затворете капака и хладилник.

2

Вторият начин: Смелете 60 грама натурален сапун и изсипете сапунен чипс в тенджера, в която изсипете 1, 7 литра вода и сложете на бавен огън, като не забравяте да разбъркате добре, докато сапунът се разтвори напълно. След това добавете сода пепел и борна натриева сол и внимателно започнете да разбивате съставките. Щом видите, че масата се е увеличила, махнете тигана от печката и охладете сместа малко.

3

Напълнете кофата с гореща вода една четвърт, изсипете съдържанието на тигана там и разбъркайте всичко старателно. След това добавете вода, за да стане кофата пълна, и разбъркайте отново. Оставете разтвора да се утаи за един ден, след което изсипете в пластмасова бутилка и плътно затворете капака. За едно измиване е достатъчна една малка чаша домашен прах.

4

За вълнени неща можете да приготвите бульон от боб, който е добре да използвате вместо прах за пране. За целта сварете 200 грама боб в един литър вода, прецедете бульона през тензух, смесете с гореща вода и разбийте до пяна. Не забравяйте да изплакнете дрехите си след измиване, като добавите супена лъжица оцет към топла вода.

Обърнете внимание

За да омекотите тъканта и да се отървете от следи от сапун, при изплакване добавете малко винен оцет (не повече от 250 милилитра).

Полезни съвети

При изплакване на бяла вълна във водата могат да се добавят две чаени лъжички амоняк.