Logo decormyyhome.com

Как да проверите точността на металната рулетка

Как да проверите точността на металната рулетка
Как да проверите точността на металната рулетка

Съдържание:

Видео: Джобен шал на една кука с качулка (EASY) джобен шал с качу... 2024, Юли

Видео: Джобен шал на една кука с качулка (EASY) джобен шал с качу... 2024, Юли
Anonim

При производството на строителство и геодезия най-необходимия инструмент е измервателен. Най-разпространената беше металната рулетка. Този инструмент е корпус с механизъм за навиване. В случая има метална лента с маркирана маркировка.

Image

Характеристики на металната рулетка

Измервателните метални рулетки се състоят от плоска лента. При производството на лента се използва студено валцувана въглеродна или неръждаема стомана. Използването на тези конкретни марки стомана се дължи на факта, че скалата на лентата трябва да осигурява постоянни стойности на измерването. Ако при производството на лентата се използва различен клас стомана, по време на употреба могат да възникнат грешки поради деформацията на лентата. Обозначението за клас стомана е разположено на кутията на рулетката. Неръждаемата стомана е маркирана с буквата "Н", въглеродна стомана - с буквата "U".

Номиналната дължина на произведените метални рулетки варира от 1 м до 100 м, на стъпки от 1 м. Мярката с лента трябва да гарантира точността на измерване в температурния диапазон от -40 ° С до + 50 ° С с относителна влажност на въздуха 98%.

Ресурсът на стандартна метална рулетка с ленти от неръждаема стомана е 2000 цикъла, а лентите от въглеродна стомана - 1500 цикъла. Концепцията на цикъла включва разтягане на лентата до цялата дължина, напрежение, броене, навиване на лентата.

Везните за рулетка се състоят от милиметър, сантиметър и метър интервали. Началото на скалата трябва да съвпада с края на металната лента. Ако мерната лента се състои от лента, по-голяма от 10 m или повече, началото на скалата трябва да бъде най-малко на 100 mm от края.

Подготовка за проверка на точността на металната лента

Проверката на точността на измерванията на метални рулетки се извършва в съответствие с документа "Методически указания. Държавна система за осигуряване на еднаквост на измерванията. Моделни ленти и метални рулетки за измерване. Метод за проверка. MI 1780-87" (одобрен от ВНИИМ на Д.И. Менделеев 28.09 0.1987).

За да се провери точността на измерванията, се използва стенен оптико-механичен компаратор, примерна измервателна лента и лупа с десетократно увеличение. Сравнителят е хоризонтална маса с дължина най-малко 24 m, със специални устройства за фиксиране на краищата на метални ленти.

По време на проверката трябва да се спазват следните условия: температура на околната среда в рамките на + 20 ° C, относителна влажност от 60%, но не повече от 80%. Проверената метална лента, монтирана на маса, трябва да се поддържа преди проверката да започне в продължение на 15 минути. Преди да започнете измерването, лентата трябва да се измие с бензин и да се избърше с мека кърпа.