Logo decormyyhome.com

Как да проверите двигателя в пералнята

Как да проверите двигателя в пералнята
Как да проверите двигателя в пералнята

Съдържание:

Видео: Двигател от пералня за задвижване на мини струг-част 1 2024, Юли

Видео: Двигател от пералня за задвижване на мини струг-част 1 2024, Юли
Anonim

Въпреки че двигателят обикновено не се нарича слаба точка в пералнята, разрушаването му все още може да причини обща неизправност на устройството. Преди да помислите за подмяната на двигателя, можете независимо да го проверите и да установите типа на неизправността.

Image

В пералните машини могат да се използват два вида електродвигатели. Първият е двигател с четка колектор с допълнителни намотки за възбуждане. Такива електрически машини са инсталирани по време на предаване на ремъка на въртене от двигателя към барабана. Гладкото управление на скоростта на въртене се извършва чрез прилагане на напрежение с различни размери към допълнителните намотки на статора. Пералните машини с директно задвижване използват трифазни двигатели с ротор с постоянен магнит и стационар с многополюсен колектор. При тях промяната на скоростта възниква поради включването в работата на повече или по-малко полюси или поради промяна на честотата на тока в захранващата трифазна мрежа.

Изваждане на двигателя от пералнята

В пералните машини моторът е разположен в долната част на уреда от задната страна. За достъп до мястото за ремонт е необходимо да махнете капака за проверка, като развиете няколко винта. При машини с ремъчно задвижване двигателят е прикрепен към метална рамка с помощта на шипове или болтове. Електрическата връзка се осъществява чрез терминали за бързо изключване. Двигателите в автомобилите с директно задвижване имат по-сложна структура, тъй като самите те са част от миещата вана. Статорът им е закрепен с болтове към рамката на пералнята, докато роторът има твърдо закрепване към кошницата, което често е едно цяло. Ето защо двигателят трябва да бъде отстранен с резервоара.

Тестване на многополюсен трифазен двигател

В повечето случаи е невъзможно да се провери двигателят от пералня с директно задвижване без специална пейка и лабораторно оборудване. Най-добрият начин за отстраняване на неизправности в този случай е сервизното меню на самата машина или честотния преобразувател, чието разположение може да варира в зависимост от модела. Чрез кода за грешка, показан на дисплея, е възможно да се диагностицира намотка, отворена верига, износени четки и други неизправности.