Logo decormyyhome.com

Как да удължите живота на букет

Как да удължите живота на букет
Как да удължите живота на букет

Видео: Как да удължите живота на двигателя си | Съвети от AUTODOC 2024, Юли

Видео: Как да удължите живота на двигателя си | Съвети от AUTODOC 2024, Юли
Anonim

Свежи цветя, стоящи във ваза, внасят духа на тържество в атмосферата на къщата. Ярък букет сякаш преобразува интериора, принуждавайки го да играе с богати цветове. И искам да запазя този специален романс, усещането за тиха почивка за дълго време. Особено, ако букетът е дарен от любим човек.

Image

Ще ви трябва

  • - вода;

  • - ваза;

  • - лимонена киселина или оцет;

  • - иглолистен екстракт;

  • - захар;

  • - прах за пране;

  • - четка;

  • - остър нож или резачка.

Инструкция за употреба

1

Направете ваза с вода. Водата трябва да се вари, а не от чешмата. Преди да напълните вазата, оставете водата да престои около час при стайна температура.

2

Ако имате стара съветска монета от пет копейки в къщата си (обаче, всяка медна монета ще се справи) - поставете я на дъното на вазата с вода. Тя ще събере плаката, депозирана по стените на съда.

3

Докато водата се утаи, подгответе цветята. Освободете букета от опаковката, изрежете цветните стъбла под ъгъл. За жасмина, хризантемата, розите и люляците леко ги разделете.

4

Премахнете долните слаби процеси от всяко цвете. Отървете се от листата в долната част на стъблото, защото когато се потопят във вода, те ще започнат да гният.

5

Добавете няколко капки оцет или няколко зърна лимонена киселина към цветната вода. Разбъркайте го и поставете букета в разтвора.

6

Изплаквайте ежедневно под поток студена вода и отрежете стъблата на растенията. При цветя със стъбло на дърво (например люляк) трябва да се почиства всеки ден с мека четка.

7

Сменяйте водата във вазата всеки ден. Не забравяйте, че трябва да се вари и да се утаи.

Обърнете внимание

Имайте предвид, че не всички цветя са в състояние да съжителстват безболезнено в една ваза. Така, например, нито розите, нито карамфилите приемат нито един квартал.

Полезни съвети

Ако сами си направите букет, отрежете цветята в ранната сутрин. Направете това с остър нож или секатор, като поставите острието под ъгъл спрямо стъблото. След отрязването на цветята веднага ги потопете във водата до чашелистчета.

Вместо оцет и лимонена киселина можете да добавите екстракт от иглолистни дървета към водата. Има бактерицидни свойства и ще ви позволи да запазите цветята свежи за дълго време. За един литър отстояла вода ще ви трябват 50 грама захар и 50 грама екстракт от иглолистни дървета, които трябва да бъдат разтворени във вода.

Ако под ръка няма екстракт от иглолистни дървета, тогава той може да бъде заменен с обикновен прах за пране. Просто добавете продукта във водата в количество, което ще се побере на върха на ножа.

Удължете букета до живот