Logo decormyyhome.com

Как да засадим бор

Как да засадим бор
Как да засадим бор

Съдържание:

Видео: Как се засажда Ела, Бор ,доц.д-р Величко Гагов 2024, Юли

Видео: Как се засажда Ела, Бор ,доц.д-р Величко Гагов 2024, Юли
Anonim

Боровото дърво с увереност може да се нарече едно от най-непретенциозните растения, пригодени да съществуват в различни климатични зони. Днес дивата горска красота може да се намери в много домакински парцели - тя перфектно допълва всеки пейзаж, извисяващ се сред декоративни храсти и живи плетове.

Image

Борът лесно се приема и започва да расте на всяка почва. Това дърво се чувства отлично на площадката, дори без човешка намеса и не се нуждае от горна превръзка, често поливане и мулчиране на почвата. Горската красота не е толкова страшна и вредители растения, както и всички видове гъбични заболявания. Единственото, което се изисква от собственика на сайта, е правилното засаждане на младия бор.

Засаждане на бор на сайта

Когато засаждате бор на личния си парцел, трябва да вземете предвид една важна точка - дървото расте добре само в родната си почва. С други думи, трябва да копаете бор заедно с определено количество земя, в която се е състояло формирането на кореновата му система. Ако дървото е закупено в един от градинските центрове, тогава е необходимо да го засадите заедно с земна бучка от саксията.

Засаждането на бор е желателно през пролетта (края на април-началото на май) или в началото на есента (септември-началото на октомври). Трябва също така да се има предвид, че без земя кореновата система на това растение може да оцелее само за много кратко време - максимум 15 минути. Ако почвата, в която е засаден борът, съдържа голям процент черна почва или глина, чакъл или пясък трябва да се излее на дъното на ямата за кацане. Като такъв вид дренажна възглавница можете да използвате фино натрошена тухла.

Ямата за кацане може да бъде с различна дълбочина - всичко зависи от размера на дървото. Например, ако височината на бора е 30-40 см, трябва да се изкопае яма до дълбочина 50-60 см. Дренажният слой е около 10 см. Важно: при засаждане в никакъв случай земята не трябва да покрива кореновата шийка на растението (преходната зона на стъблото към корена).

След засаждането на младия бор, почвата около него може да бъде украсена с камъчета или малки декоративни камъни. Корените трябва да получават достатъчно количество вода, така че е важно да не прекалявате с този вид декор.