Logo decormyyhome.com

Как да почистите стъклени съдове?

Как да почистите стъклени съдове?
Как да почистите стъклени съдове?

Видео: Как да почистим нашите артерии и кр.съдове от отлагането на калций 2024, Юли

Видео: Как да почистим нашите артерии и кр.съдове от отлагането на калций 2024, Юли
Anonim

Стъклени чаши, чинии, вази, съдове за горещо готвене - истинска декорация на къщата. Те имат недостатъци - те са крехки, бият се и при неправилно поддържане губят привлекателна прозрачност. Как да почистите стъклените съдове, така че да запазят първоначалния си вид?

Image

Какви инструменти и устройства се използват най-добре?

За почистване и измиване на стъклени съдове е по-добре да използвате меки, неабразивни продукти. В същото време повърхността не се поврежда, моделът не се презаписва от шарките, които лесно се изтриват от абразиви. Трябва да прибягвате до абразивни, сурови почистващи продукти само в крайни случаи, когато мръсотията, както се казва, трябва да се изстърже и да се изстърже.

Не използвайте прах за пране. По-добре е да използвате течни перилни препарати, гелове или пасти, чийто асортимент е огромен.

Можете да миете съдовете с обикновен сапун, но е по-добре, ако сапунът е без мирис. При изплакване в този случай е по-добре да добавите малко оцет или амоняк във водата, това ще добави блясък и ще освободи повърхността на измитите съдове от сапунени отлагания.

Металните четки и жичните гъби не са подходящи за стъклени съдове. По-добре е да използвате кухненски гъби от пяна и меки парцали.

Каква вода е по-добре да се измие?

Стъклените съдове (с изключение на кристал и фаянс) се измиват в гореща или почти гореща вода (50-60 градуса по Целзий). Мазнините не се разтварят в студена вода и остават плаки, лошо показват способностите си за почистване и препарати за миене на съдове.

Кристалът и фаянсът се измиват в топла вода (25 - 35 градуса). Топлата вода има неблагоприятен ефект върху чиниите, изработени от тези материали: кристалът може да потъмнее, а глазурата върху фаянс може да се покрие с мрежа от микропукнатини.

Ако е под ръка само студена вода, препоръчително е да използвате препарати за миене на съдове, предназначени за студена вода. Тази информация може да се прочете на етикета.

Стъклените чинии, оцветени с майонеза, грес, олио, могат да бъдат перфектно почистени със суха горчица. За почистване на сладкиши или петна ще помогне на кафе основа.

Изсушените ястия, приготвени от тесто, мляко или сурови яйца, не трябва да бъдат "изтрити" с твърда "четка". Можете да го напълните с гореща вода с почистващ препарат, суха горчица или сода за хляб и след това да го измиете добре, освобождавайки стените от изсушения слой храна.

Съдовете, измити с почистващи препарати, трябва да се изплакват в течаща вода, за да се отмият остатъците от химикали.

Блясък и прозрачност

Можете също да сушите стъклени съдове на сушилнята в изправено положение. Но за да станат жизнени кристал и стъкло, по-добре е да ги избършете с мека памучна кърпа до сухо.

За да подобрите блясъка и прозрачността, можете да изплакнете съдовете с вода с оцет и / или сол, а след това обикновена, чиста течаща вода.

Така че кристалът възвръща блясъка и сиянието си, след измиване се избърсва с мека (за предпочитане вълнена) кърпа, която се потапя в нишесте с добавка на синьо. Това важи особено за големи кристални или стъклени вази, големи чинии, "пързалки", купи за салата и сувенири.

Чаши, графини и бутилки

Бутилки и деканти могат да се мият с помощта на специална четка, която лесно преминава в тясна шия. Ако няма четка, можете да сварите сурови картофи (със или без кора), изсипете в съд, добавете оцет и сол и разклатете добре, след което изплакнете.

За да измиете лесно чашите и графините с топла вода с оцет и сол, или - с вода със сода за хляб.

За да служат чаши за дълго време, те могат да бъдат закалени. За целта поставете чашите в тиган с вода, разделяйки контактните повърхности с листове хартия. Тенджерата се слага на огън, вари се около 5 минути. След това, без да изваждате чашите от водата, оставете да изстине, извадете и изсушете. Такива очила са по-издръжливи и рискът стъклото да се напука в най-неподходящия момент ще бъде сведен до минимум.

Ако очилата са залепени една в друга, не ги отделяйте, прилагайки сила - можете да я счупите, особено ако очилата имат тънки стени. По-добре е да поставите „чифтиращите“ чаши в студена вода и да изчакате, след което да изключите. Можете също да поставите парчета лед в чашата, която е вътре в другата, и чашата ще бъде лесна за отстраняване.