Logo decormyyhome.com

Как се мие без препарат

Как се мие без препарат
Как се мие без препарат

Видео: Да измием колата | АВТОМИВКА | BG Cars United 2024, Септември

Видео: Да измием колата | АВТОМИВКА | BG Cars United 2024, Септември
Anonim

Съвременните перилни препарати всяка година по-добре и по-добре се справят с основната си задача: бързо и ефективно отстраняват различни замърсители от тъканите. Но не е тайна, че фосфатите, повърхностноактивните вещества и други активни вещества, които съставляват тези продукти, често причиняват различни кожни раздразнения, алергични реакции, а понякога могат да причинят и по-сериозни вреди на човешкото здраве.

Image

Пепел от дърво - прах за пране на нашите предци

Как нашите майки и баби се справиха с измиването преди изобретяването на тези новопоявили се продукти? В продължение на много векове нашите предци са използвали дървесна пепел за измиване. За жителите на съвременните мегаполиси е трудно да намерят този продукт, тъй като домовете вече не се отопляват с дърва. Да, и няма нужда: не беше пепелта, която се използва за измиване, а пепел инфузия - разтвор на алкал, извлечен от нея. Много по-лесно се мие със сода пепел, която забележително премахва мръсотията от бял лен и памук в гореща вода.

Как се мие със сапун за пране

Още в края на ХХ век сапунът за пране често се използва за измиване, който все още се продава в отделите за битова химия. Сапунът за пране добре изтрива естествените материи, омекотявайки ги, което също е важно. Силно замърсените неща се разтриват с пръчка сапун, оставят се сапуни за няколко минути и след това се изплакват, ако е необходимо, повторете процедурата.

Топъл разтвор, приготвен от 50 г настърган сапун и 3 супени лъжици сода на 1 кофа вода, може да се използва за машинно пране. При пране на тъмни, вълнени, копринени неща не се добавя сода.

Измиване на сол

Леко замърсени (без петна) памучни и ленени предмети могат да бъдат измити с натриев хлорид. Предимството на такова измиване е запазването на структурата на тъканта и яркостта на цвета на цветните неща. За да направите това, накиснете прането във физиологичен разтвор (супена лъжица сол на литър вода) за един час, след което изплакнете обилно.

В допълнение, солевият разтвор е най-добрият начин за премахване на сажди от завесите от кухненски тюл.

Горчица - естествен препарат за измиване на вълна и коприна

Сухата горчица се използва за измиване на продукти от коприна и вълна. При измиване с горчица такива продукти запазват стабилността на цвета и по-малко „сядат“. Има няколко начина за това.

При първия метод се приготвя екстракт от суха горчица (15 г на 1 литър вода) за няколко часа. Инфузия (без утайка) се добавя в леген с вода, в която се измива. След измиване нещата се изплакват старателно в чиста вода. Във вода за изплакване на вълнени продукти добавете чаена лъжичка амоняк на 1 литър вода, копринени продукти - 1 супена лъжица оцет за същото количество вода.

Във втория метод сухата горчица се отглежда директно в леген с вода, където веднага се измиват или накисват нещата за половин час.

При машинно пране около 50 грама суха горчица се използва като петно ​​върху дрехите; преди измиване се намазва с горчица. Температурата на водата не трябва да надвишава 40 градуса, в противен случай горчицата ще вари.